Koolzaadprijzen verliezen snel terrein

24-01 | |
Oogst van koolzaad. - Foto: Mark Pasveer
Oogst van koolzaad. - Foto: Mark Pasveer

De koolzaadprijzen verliezen flink terrein.

Het risico dat Duitsland de bijmengpercentages voor biobrandstoffen verlaagt, drukt op de markt. Daarbij is de import uit Canada en Australië flink toegenomen ten opzichte van vorig jaar. Franse autoriteiten vinden dat de controle op duurzaamheid op import moet worden versterkt, omdat met de hoge importcijfers de duurzame Franse koolzaadproductie wordt genegeerd.

Het februari-contract voor koolzaad op de termijnmarkt in Parijs daalde maandag 23 januari naar € 529,25 per ton. Dat is het laagste niveau voor het eerst aflopende contract sinds augustus 2021. Vergeleken met een jaar eerder staat de notering nu ruim 26% lager.

Sojabonen onder druk

De noteringen voor sojabonen staan ook onder druk. De prijsindex van de IGC, een maatstaf voor de prijs van sojabonen in de wereld, daalde maandag 23 januari naar 300 punten (jaar 2000 = index 100). De sojabonen prijsindex staat daarmee ruim 3% lager dan een week eerder. Neerslag in het droge Argentinië maakt dat prijzen voor sojabonen dalen.

Uitvoer sojabonen VS

In Brazilië zijn de oogstwerkzaamheden voor sojabonen gestart; 1,8% is gedaan. Vorig jaar rond dezelfde periode was bijna 5% van de oogst voltooid. Neerslag zorgt voor vertraging op het land. De oogstopbrengst wordt door het Braziliaanse marktbureau AgRural geschat op een record van 152,9 miljoen ton.

De Amerikaanse uitvoer van sojabonen lag begin deze week binnen de verwachtingen. De vraag vanuit China zou kunnen afnemen omdat het Chinese nieuwjaar wordt gevierd. De Chinese markten blijven tot maandag 30 januari gesloten. Verder is deze week vanuit de Verenigde Staten 192.000 ton sojabonen verkocht aan een onbekende koper.

Prognose: volatiele oliezadenmarkt.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer