Doorgaan naar artikel

Koolzaadprijzen zoeken naar nieuwe bodem

De koolzaadprijzen zitten in een vrije val. Foto: Mark Pasveer premium

De koolzaadprijzen zitten in een vrije val. Foto: Mark Pasveer

De koolzaadprijzen zitten in een vrije val.

Vorige week zakten de prijzen door de grens van € 500 per ton en dinsdagochtend 21 maart werden op de termijnmarkt in Parijs al zaken gedaan op een niveau van net onder de € 450 per ton. De prijzen van de nieuwe oogst bleven nog net boven de € 450 per ton.

Maart blijkt dit jaar geen beste maand voor de koolzaadprijzen. Begin deze maand noteerde het product nog ruim boven de € 530 per ton. Inmiddels is dus al zo’n € 80 verdampt. Vergeleken met vorig jaar zijn de prijzen zelfs al gehalveerd.

Wereldmarktprijzen drukken op de markt

De Europese Unie importeert veel meer koolzaad dan in voorgaande jaren. Per 12 maart staat de importteller op bijna 5,8 miljoen ton. Dat is een kleine 60% meer dan een jaar geleden. Bovendien drukken de dalende wereldmarktprijzen van oliezaden op deze markt. De oliemarkt staat met prijzen van $ 74 eveneens ongeveer $ 10 lager dan begin deze maand.

Hoge productieverwachtingen

Ook de oogstverwachtingen doen geen goed aan de prijzen. Zo maakte de gewasmonitoringscommissie JRC van de Europese Commissie een oogstraming bekend van 3,29 ton per hectare voor dit jaar in de EU. Dat is fractioneel lager dan vorig jaar, maar 6% hoger dan het 5-jarig gemiddelde. Vooral in Hongarije, Bulgarije en Roemenië worden hogere opbrengsten verwacht.

Tel daarbij op dat het areaal flink is uitgebreid en je komt uit op een productie die fors hoger ligt dan vorig jaar. Stratégie Grains en de Europese Commissie mikken op een oogst van 19,6 miljoen ton. Ter vergelijking: vorig jaar werd in de EU 17 miljoen ton koolzaad geoogst.

Prognose: na forse daling stabilisering in de prijzen.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin