Koolzaadverbruik stijgt met 11%

25-11 | |
Foto: Mark Pasveer
Foto: Mark Pasveer

Het wereldwijde verbruik aan koolzaad neemt dit afzetseizoen met ruim 11% toe tot 83 miljoen ton. Deze toename is het gevolg van een wereldwijd ruim aanbod van dit product, verklaart de internationale graanraad IGC naar aanleiding van een nieuwe prognose.

Het verbruik neemt naar verwachting sterk toe omdat de wereldwijde productie een flinke sprong maakt. In de vier voorgaande seizoenen was het koolverbruik telkens groter dan de productie. Dat deed de voorraden jaar op jaar slinken.

Onder invloed van stijgende wereldmarktprijzen is de koolzaadteelt in veel regio’s dit seizoen flink uitgebreid. Het grotere areaal levert een belangrijke bijdrage aan de toenemende productie. Het IGC rekent op een oogst van 84,4 miljoen ton wereldwijd. Dat is 15% meer dan de 73,6 miljoen ton in het seizoen 2021-’22.

Productie in Australië lager

In dit cijfer is meegenomen dat de productie in Australië iets lager zal uitvallen dan eerder gedacht als gevolg van overvloedige neerslag in het oosten van het land. Het IGC mikt nu op een productie van 6,5 miljoen ton in Australië. Dat is 0,3 miljoen ton minder dan vorig seizoen. India heeft ook een iets kleinere oogst met 10,3 miljoen ton (-0,2 miljoen ton). Dat valt echter in het niet bij de grotere oogsten in Canada, de Europese Unie en Rusland.

Canada herstelt van de enorme productiedip als gevolg van droogte in 2021 en ziet de productie met 5,3 miljoen ton toenemen naar 19,1 miljoen ton. Daarmee is de productie nog niet helemaal terug op het oude niveau. In de EU hebben de belangrijke producenten Frankrijk en Duitsland hun areaal flink vergroot en dat tilt de productie met 2,2 miljoen ton naar 19,6 miljoen ton. De koolzaadproductie in Rusland stijgt met 1,9 miljoen ton naar 4,9 miljoen ton.

Meer prijsinformatie over oliezaden vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer