Koopjeshoek op de botermarkt is even gesloten

25-02 | |
Foto: ANP
Foto: ANP

Wie nog nog verse boter wil hebben, moet nu tegen de € 3,90 per kilo betalen

Dat er op de botermarkt weinig koopjes meer zijn te halen, weet inmiddels ook de Duitse prijsvechter Aldi. Die heeft het nieuwste botercontract (voor 2 maanden) afgesloten op een prijs van € 3,82 per kilo, weten goed ingevoerde handelaren. Dat is maar liefst 42 cent hoger dan het vorige contract. Blijkbaar is de koopjeshoek even dicht, anders had Aldi die wel weten te vinden.

Roomprijs omhoog

Wie nog nog verse boter wil hebben, moet eerder tegen de € 3,90 per kilo betalen. Ook de roomprijs zet grote stappen omhoog. Wie room nodig heeft, betaalt vlot € 4,50 per kilo en mogelijk ook wel een dubbeltje meer. De verwachting bij diverse partijen is dat binnen een maand de grens van € 5,00 per kilo wordt overschreden.

Zo moeilijk en schijnbaar uitzichtloos eind vorig jaar de situatie op de botermarkt was, zo anders is het beeld nu. De marktperspectieven zijn ten eerste een stuk verbeterd doordat het coronavirus nu toch langzaam op z’n retour lijkt, melden marktpartijen, De Europese melkproductie blijft nog altijd achter, voorraden zijn er weinig meer en vervangend aanbod van elders, zoals op de melkpoedermarkt, is er niet.

Goedkope Amerikaanse melkpoeder

Op de melkpoedermarkt worden de prijzen gedrukt door goedkoop Amerikaans aanbod, dat via ingenieuze constructies ook de Europese markt beïnvloedt. Amerikaanse melkpoeder is daardoor al voor zo’n € 2.150 per ton beschikbaar. Europees product kost al gauw € 150 per ton meer. De prijzen voor weipoeder blijven hoog, rond de € 910 tot € 920 per ton.

De markt voor melkeiwit is sowieso iets kalmer. Mageremelkconcentraat blijft nog wel steeds vrij duur, maar mageremelkpoeder blijft qua prijs hangen tussen de € 2.300 en € 2.400 per ton, al naar gelang kwaliteit, versheid en precieze herkomst.

Weinig beweging in kaasmarkt

De kaasmarkt toont ook nog altijd weinig beweging. Nu eens trekken prijzen lichtjes aan, dan weer zijn ze iets zwakker, maar in wezen verandert er niet zo veel. De spotmarkt voor rauwe melk is ook vrij stabiel, maar concurrerend geprijsd.

Prognose: boter- en roommarkt hoger, rest vrij stabiel.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

van der Horst

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.