Koopjesjager laat tarweprijs licht herstellen

22-08 | |
Foto: Canva/dan_prat
Foto: Canva/dan_prat

De tarweprijs heeft vorige week een flink jasje uitgedaan. Op de termijnmarkten leverde de handel in decembercontracten zo rond de 6% in op de prijs van de week ervoor.

In Chicago liggen de prijzen daarmee weer onder het niveau van vlak voor de Russische inval in Oekraïne. De prijzen in Parijs zijn inmiddels ook gezakt tot in de buurt van het prijsniveau in februari.

Op vrijdag 19 augustus werd de dalende lijn in de prijzen doorbroken. Dat kreeg begin deze week een vervolg met licht hogere prijzen. Op de lagere niveaus stappen toch weer mensen in en dat resulteert in enig prijsherstel. Het meest verhandelde contract in Parijs (december 2022) veerde maandag aan het begin van de middag zo’n € 3 op naar € 313 per ton. In Chicago begon de handel een fractie hoger op omgerekend zo’n € 283 per ton.

Graanschepen de Zwarte Zee over

Lange tijd bleef onduidelijk hoe het graan uit het Zwarte Zee-gebied in de komende maanden op de markt kan worden gebracht. Nu er weer schepen vanuit onder meer Odessa de Zwarte Zee over gaan, heeft dat toch wel wat zorgen weggenomen.

Daarnaast komt er langzamerhand ook weer wat meer geloof in de afzet van Russische graan. De Russen oogsten een recordhoeveelheid aan granen, maar veel afnemers durfden in de afgelopen tijd niet te kopen in Rusland omdat men bang is voor reacties van andere landen. Sinds de deal die export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee weer mogelijk maakt, lijken graanaankopen in Rusland minder onder het vergrootglas te liggen.

De indicatieprijzen voor de export van Russische tarwe zijn inmiddels gedaald naar zo’n € 355 per ton. Daarmee liggen de prijzen zo’n € 40 lager dan half juli. Russische exporteurs zien daarmee hun concurrentiekracht wel toenemen, want de exportheffingen zijn inmiddels gedaald naar zo’n € 80 per ton. Tot voor kort moesten ze meer dan € 100 per ton afdragen aan de Russische staat.

Prognose: stabiliserende prijzen

Lees meer over de gevolgen van de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor de food- en agribusiness

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur


Beheer