Doorgaan naar artikel

Koopmans gaat voor meel uit Nederlandse tarwe

Geüpdatet op:
Nieuws
Sustainable food
Image premium

Koopmans verwerkt jaarlijks 85.000 ton Nederlands graan. - Foto: Bart Nijs

Koopmans gaat meel produceren van tarwe dat is geteeld in Nederland. De meelfabrikant heeft daarvoor een samenwerking gesloten met akkerbouwcoöperatie CZAV.

Koopmans wil met de ‘Nedertarwe’ een bijdrage leveren aan een duurzame broodketen.

Dat maakte het bedrijf bekend op een webinar over duurzaamheid.

Samenwerking in de keten

Koopmans verwerkt jaarlijks 85.000 ton Nederlands graan, zei ceo Dirk Lodewijk. “We zijn negen jaar geleden begonnen met een traject om verder te verduurzamen. Inmiddels komt meer dan de helft van ons graan uit Nederland. Dat scheelt in het transport. Duurzaamheid kun je alleen maar versterken wanneer je samenwerkt in de keten. Je moet bereid zijn kennis en informatie te delen. Koopmans is al marktleider in biologisch meel. We onderzoeken of we plantaardig eiwit kunnen winnen uit onze reststromen, bijvoorbeeld als grondstof voor vleesvervangers.”

Ook Jurriaan Visser, manager Granen bij coöperatie CZAV, gelooft in samenwerking in de keten. “Om het voor telers succesvol te maken, moeten de partners verderop in de keten ook succesvol zijn.”

Duurzaam brood moet goed smaken

Koopmans deed onderzoek onder 1.500 consumenten, zegt marketingmanager Jolanda Marring.”Daaruit blijkt dat 45% van de consumenten bereid is meer te betalen voor duurzaam brood. Maar het duurzame brood moet wel van goede kwaliteit zijn en moet goed smaken.”

Bauke Wierda, verantwoordelijk voor de inkoop van graan bij Koopmans, noemt als voorwaarde voor succes dat de Nederlandse tarwe van hoge kwaliteit moet zijn. “Die moet net zo goed zijn als buitenlandse tarwe. We hebben van honderden rassen onderzocht welke de juiste bakkwaliteit hebben.”

Lees ook: Het Graanschap heeft hele broodketen in eigen hand

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin