Koopmanschap bij A-ware

18-12-2020 | |
Foto: Theo Galama
IMG_tga408742-17

De leveranciers van A-ware krijgen in december een bonus van € 1,50 per 100 kilo melk. Een soort kerstcadeautje.

Dat valt goed. Daar wordt over gesproken. Net zoals op de werkvloer het kerstpakket wel wordt bespoken, terwijl het maandloon een gewoonte is. “De handelsgeest van directeur Anker van A-Ware”, zegt Hanna, “Vroeger in de koloniale tijd gaven de handelaren de inboorlingen spiegeltjes en kraaltjes. Zo wonnen ze het vertrouwen en konden profijtelijke handel doen. Veel handelaren zijn er rijk van geworden. Anker doet nu hetzelfde.”

Zo tevreden hoeven de leveranciers van A-ware niet te zijn

Dat gaat me te ver, de leveranciers van A-ware te vergelijken met inboorlingen. Feit is wel dat A-ware voor een goede sfeer zorgt. Je hoort ook nooit een boer klagen over de melkprijs. En de extra eisen, die A-ware stelt voor levering van melk met een toeslag, worden gemakkelijk gepruimd. Dit in tegenstelling tot FrieslandCampina, waar onvrede heerst.

Opmerkelijk. Zo tevreden hoeven de leveranciers van A-ware niet te zijn. Die betaalt een goede melkprijs, maar meer ook niet. Uit het overzicht van dit blad blijkt dat A-ware tot oktober dit jaar € 32,55 uitbetaalde en FrieslandCampina € 33,86 bij dezelfde gehaltes. Die is hoger dus. Maar dat is zonder toeslagen. Die zijn fors bij A-ware, zodat ze een hoge melkprijs kunnen tonen. Maar die geldt maar voor een klein aantal.

FrieslandCampina in zijn hemd zetten

Dat is de kracht van A-ware. De leveranciers het gevoel geven dat ze een prima melkprijs krijgen. Die knikken dankbaar als het de heren van A-ware behaagt met Kerstmis anderhalve cent voor de decemberleveringen extra te betalen. Vorig jaar was dat één cent. Handig. FrieslandCampina kent slechte resultaten en een lagere winstuitkering. Dan geeft A-ware juist wat meer.

Daarmee zetten ze FrieslandCampina in zijn hemd. Veel inspraak en vergaderingen, maar ontevredenheid bij de leden. A-ware zorgt slechts voor een goede sfeer en geeft een kerstbonus: de leveranciers tevreden.

Zuur voor FrieslandCampina. Die betalen een melkprijs, die zeker kan wedijveren met die van A-ware, maar dat wordt niet gezien. Gebrek aan koopmanschap?

Vergaderboer Columnist

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.