Kopers blijven uit op de zuivelmarkt

16-06 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Voor de meeste producten op de zuivelmarkt is de productie erg rustig en zijn voorraden laag, maar begeven kopers zich ook nauwelijks op de markt.

Melkaanvoercijfers blijven onder het niveau van vorig jaar en het hete weer in Frankrijk zorgt ervoor dat het productieniveau nog verder achterblijft. De prijs van rauw melk reageert hierop door nog iets te stijgen in prijs. Op het moment liggen de prijzen tussen 57 cent per liter. Vorige week leek de markt voor vloeibaar zuivel al een grote correctie naar beneden te maken, maar room blijft toch redelijk op prijsniveau met € 8,50 per kilo. In Frankrijk worden zelfs roomprijzen van boven de € 9 per kilo genoemd.

Botermarkt

Mageremelkconcentraat staat iets onder druk doordat de vraag rustig blijft deze week, waardoor de prijs op € 3,40 per kilo uitkomt. Op de botermarkt liggen de prijzen die verkopers vragen en kopers willen bieden uit elkaar. Goedkoper Pools boter ligt net onder de € 7.000 per ton, maar boter in ons land blijft op een hoger niveau van € 7.100 per ton schommelen, door wat prijsdruk op het product.

Weinig activiteit bij mageremelkpoeder

Op de markt van mageremelkpoeder is er weinig activiteit waar te nemen. Kopers gaan voor kort afdekken en bestellen niet te veel. Producenten zijn terughoudend in productie om niet met grote, dure voorraden te komen zitten. De prijs schommelt rond de grens van € 4.000 per ton. De kaasmarkt is vast en alleen mozzarella blijft wat achter op en rond € 5 per kilo. Goudse jonge foliekaas blijft op € 5,15 per kilo en Cheddar, maar ook Emmental blijft duur. De beschikbaarheid van de laatste twee kaassoorten is al lange tijd zeer terughoudend. In de komende week lijkt de markt vrij stabiel, maar met kans op wat prijsdalingen.

Prognose: stabiele tot licht dalende prijzen.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer