Doorgaan naar artikel

Kopers en verkopers in aardappelmarkt hebben weinig fantasie

Foto: Koos Groenewold premium

Foto: Koos Groenewold

De aardappelverwerkers zijn in februari weer heel efficiënt geweest.

Elke 1,8 kilo aardappelen leverde 1 kilo aardappelproduct op. Daarmee waren ze nog een stuk efficiënter dan in de voorgaande maanden. In januari gebruikten ze nog 2 kilo aardappelen voor 1 kilo product. Daarmee was januari wel een uitzondering, maar dit seizoen hebben ze toch wel gemiddeld 1,85 kilo aardappelen nodig om 1 kilo product frites of ander product te maken.

Stemming in aardappelmarkt rustiger

Met name in de tweede helft van februari werd de stemming in de aardappelmarkt ook wat rustiger. Kopers staan sowieso niet echt te dringen, maar de vut leek er uit te gaan. De termijnmarkt zakte dan ook naar € 28 per 100 kilo. Opvallend genoeg zorgde dat eindelijk voor wat meer omzet op de termijnmarkt in Leipzig. Verder gebeurt er daar weinig. Op het moment dat de prijzen zich weer herstelden keerde de afwachtende houding in de handel weer terug.

Met prijzen van € 29,30 tot € 29,50 valt de termijnmarkt weer in slaap. Er is eigenlijk niks te doen. Ook de openstaande posities zijn niks te groot. Er zijn nog minder open posities dan vorig jaar toen de markt rond de € 18 stond. In 2021 waren er nog 3.500 openstaande posities op een prijsniveau van zo’n € 6,50. Dat zijn er 1.000 meer dan nu het geval is. Kortom er is weinig lust om zaken te doen op de termijnmarkt. En dat is toch wel opmerkelijk, gezien het prijsniveau in de markt.

Probleem is vooral dat de fysieke markt niet onderdoet voor de termijnmarkt. Er is geen premie. Afhankelijk van het ras blijft de prijs van fritesaardappelen in de daghandel steken of net onder of net boven de € 30 per 100 kilo. Veel meer lijkt er voorlopig niet in te zitten. Wat later dit seizoen te halen valt is lastig in te schatten.

Maar kopers en verkopers maken zich dit jaar geen zorgen. Ze leunen allebei achterover: het komt wel goed

Op de termijnmarkt wordt dit seizoen op levering in juni al helemaal geen zaken gedaan. Normaal worden op die termijn elke dag wel wat contracten verhandeld; nu nul komma nul. En er staan ook geen posities open. Daarmee heeft de termijnmarkt dus blijkbaar geen waarde meer om prijsrisico’s op langere termijn in te dekken. In ieder geval niet dit seizoen voor de latere termijn.

Dat is des te opvallender omdat er vanwege de relatief hoge prijs toch wel grote risico’s zijn verbonden aan de verkoop aan het eind van het seizoen. Maar kopers en verkopers maken zich dit jaar geen zorgen. Ze leunen allebei achterover: het komt wel goed. Vooralsnog zit er weinig fantasie in de markt en kabbelt de prijsvorming dus rustig voor op een relatief hoog niveau.

Prognose: stabiele prijzen.

Uitgebreide marktinformatie over aardappelprijzen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin