Kopers van veevoer in wachtstand

Het eerste gerststro van de nieuwe oogst is beschikbaar. De prijs ligt circa € 10,00 tot € 15,00 per ton lager dan die van de oude oogst.

De handel in hooi en stro is deze dagen niet hectisch. Het eerste gerststro van de nieuwe oogst is beschikbaar. De prijs ligt circa € 10,00 tot € 15,00 per ton lager dan die van de oude oogst, maar het lagere gehalte droge stof nivelleert dat verschil.

Iedereen in de wachtkamer voor ruwvoer

Voor ruwvoer geldt verder dat in deze periode met wat meer neerslag iedereen om zo te zeggen in de wachtkamer zit. De groei van zowel gras als de mais wordt nauwlettend gevolgd. De prijs van snijmais is nog hoog, maar er wordt voorzichtig wel iets meer aangeboden

Tarwegistconcentraat weer in prijs gedaald

De prijzen van tarwegistconcentraat zijn ook deze week weer gedaald, onder invloed van sterk verruimd aanbod. De meeste tarieven zijn nu € 0,15 per procent droge stof verlaagd, voor een enkel product zelfs € 0,25. De prijsdaling is ingezet nadat Protiwanze na een periode van productiestagnatie weer beschikbaar kwam.

Evenals bierbostel past tarwegistconcentraat goed binnen de afgekondigde voermaatregelen met betrekking tot stikstofreductie, die in september ingaan. Bierbostel staat qua marktprijs echter nog boven de voederwaardeprijs, sojaschroot rekent gunstiger. Dat drukt de vraag. De aanvoer vanuit de brouwerijen is toegenomen, dankzij hersteld brouwvolume. Zeker als de prijs kan zakken zal de komende tijd de vraag naar bierbostel groeien.

Beperkt aanbod voeraardappelen

Het aanbod voeraardappelen is nog beperkt en het is helemaal de vraag of daar veel verandering in gaat komen. Aardappelverwerking in de fritesindustrie krijgt weer meer vaart, dankzij versoepeling van coronamaatregelen is de vraag naar frites vergroot. De fabrieken zullen zoveel mogelijk van de nog aanwezige aardappelvoorraad oogst 2019 gebruiken.

De vraag is anderzijds ook verminderd, al werd in de telersprijsnoteringen voor aardappelen van PotatoNL werd maandag jl. alleen die van voeraardappelen (licht) in prijs verhoogd. De marktprijs is nu € 35,00 tot € 40,00 per ton. Dat is afhankelijk van kwaliteit. Een punt van zorg is namelijk de houdbaarheid, die er bij hogere temperaturen niet bepaald op vooruit gaat.

Stoomschillen € 30,00 per ton

Het gedeeltelijke herstel van de aardappelverwerking heeft de aanvoer van stoomschillen vergroot, met als gevolg prijsdaling. Stoomschillen voor afdekdoeleinden kosten nu € 30,00 per ton. Rauwe aardappelsnippers rekenen na recente prijsverhoging minder gunstig in het rantsoen, maar nog wel onder de voederwaardeprijs.

Prognose: stabiele prijzen.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.