Doorgaan naar artikel

Korte ketens verspillen 80% minder voedsel dan supermarkten

Korte ketens verspillen veel minder voedsel dan grote supermarkten.

Nieuws
Food
Foto: Canva premium

Foto: Canva

Korte ketens verspillen veel minder voedsel dan grote supermarkten.

Volgens een onderzoek van de Universiteit van Barcelona bedraagt de voedselverspilling in boerderijwinkels, landbouwwinkels en stalletjes tussen de 1% en 2%. In de supermarkten gaat 5% tot 10% van de groenten en fruit verloren.

Voedselverspilling van groenten en fruit

Het onderzoek is uitgevoerd door het Instituut voor Milieuwetenschappen en Technologie van de Spaanse universiteit (ICTA-UAB). Volgens de onderzoekers wordt 80% van het voedsel in de wereld geconsumeerd in steden. Daar vindt ook 70% van de voedselverspilling plaats. De onderzoekers hebben de voedselverspilling van groenten en fruit bepaald in winkels met een lange distributieketen, zoals supermarkten, hypermarkten en foodservice. Die voorzien 81% van de bevolking van groenten en fruit. Deze is vergeleken met de verspilling in korte ketens, zoals boerderijwinkels, landbouwwinkels en directe verkoop in stalletjes. Die zorgen ervoor dat de resterende 19% van de bevolking wordt voorzien van groenten en fruit.

Nauwe relatie tussen koper en verkoper

De onderzoekers concluderen dat de voedselverspilling in korte ketens tot 80% lager is dan in supermarkten. Dat komt door de nauwe relatie tussen koper en verkoper. Dat stimuleert de consumptie van seizoensgebonden voedingsmiddelen. Deze klanten zijn ook doorgaans milieubewuster en meer geneigd producten te kopen met een lelijk uiterlijk dan in supermarkten. Ze koken vaak zelf met verse producten. Daartegenover zijn consumenten in supermarkten meer geneigd om bewerkte voedingsmiddelen te kopen.

In Europa gaat jaarlijks 60 miljoen ton voedsel verloren in de lange distributieketens, zegt onderzoeker Pietro Tonini. “Meer dan een derde van het voedsel dat we produceren wordt verspild. Dat is een verschrikkelijk cijfer. Gelukkig komen er steeds meer korte ketens die mensen voorzien van voedsel.”

Snel delen

Jan Engwerda
Jan Engwerda

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin