Doorgaan naar artikel

Korte weken drukken prijs vrije kuikens

Foto: Anne van der Woude premium

Foto: Anne van der Woude

Waar slachterijen drie weken geleden nog volop kuikens zochten, heeft iedereen daar nu voldoende.

Pasen nadert, en daarmee ook een periode waarin meerdere keren een werkdag uitvalt. En hoewel slachterijen zeggen de planning dan naar beneden bijgesteld te hebben, zijn er in de kortere weken al snel genoeg dieren om in de behoefte te voorzien. Dat is te merken op de vrije markt. Daar is het hoogtepunt geweest. Er is eerder aanbod dan vraag naar kuikens. En dat weerspiegelt zich in de prijs. Die ligt in de eerste week van april € 0,01 per kilo lager dan deze week. Dat brengt de Barneveldse notering voor zowel lichte als zware kuikens volgende week op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht.

Als er een werkdag uitvalt en minder vleeskuikens geslacht worden, komt er minder vlees op de markt. De consumptie gaat wel door, waardoor je zou verwachten dat de vleeshandel dan makkelijker zou gaan. De markt is echter breder dan de versmarkt. De buffer van kip die in de vrieshuizen zit, vangt zulke schommelingen eenvoudig op. Bovendien is kip niet vaak de hoofdmaaltijd op de Paastafel, volgens slachterijen. Daardoor zorgen de dalletjes in de productie niet voor een impuls op de vleeskuikenmarkt.

Contractprijzen van vleeskuikens

De remmende werking zal ook merkbaar worden in de contractprijzen van vleeskuikens. De stijgende lijn die de VCN de afgelopen weken liet zien, zal wegebben. De VCN steeg in vijf weken tijd ruim € 0,02 per kilo levend gewicht. Een laatste correctie zal deze wellicht nog net iets heen duwen door de € 1,13 waarop de VCN deze week staat. Maar een significante stijging van de contractprijs lijkt er de komende weken niet in te zitten. Ook de Belgische contractprijs ABC heeft de vlakke lijn al gevonden. Die noteert volgende week niet meer dan deze week en blijft op € 1,25 per kilo staan.

Op de langere termijn voorzien sommigen dat de dalende graanprijs wel voor wat prijsdruk bij de vleeskuikens kan gaan zorgen. Door de dalende voerprijs, rekenen ook slachterijen mee bij de voerwinsten die op boerderijniveau worden gehaald en ze vergelijken die met hun eigen marge. Dat is een ontwikkeling die niet alleen voor ons land geldt, ook in het buitenland wordt goedkoper geproduceerd, waardoor de prijs van importvlees ook zal dalen. Dat zet druk op de prijs.

Aan de andere kant zijn slachterijen scherp op de aantallen om te voorkomen dat ze meer produceren dan ze kunnen afzetten. En de vraag naar kip neemt in het voorjaar evenredig met het verbeteren van het weer juist toe. Dus tekenen van verval zijn er op dit moment allerminst. De huidige correctie op de vrije markt is meer een pas op de plaats en geeft geen reden tot zorgen.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin