Kortstondige piek in spruitenprijzen

08-10-2020 | |
Foto: Peter Roek
Foto: Peter Roek

In de derde week van september liepen de spruitenprijzen op tot ruim boven de euro, maar dat was van korte duur.

Deze week wordt voor B-spruiten maximaal 55 cent per kilo betaald. Een kenner van de spruitenmarkt spreekt van een ‘makke handel’ en hoopt dat daar in de komende periode wat verandering in komt. Hij signaleert goede producties en kwalitatief is er ook niets aan de hand. Verder is er een mooie verhouding van 40/60 tussen de A- en B-sortering.

ZON fruit & vegetables

ZON fruit & vegetables is geen grote speler als het om spruiten gaat, maar de prijstendens volgt wel het prijsverloop in de vrije handel. Half september lag het prijsniveau voor de B-spruiten bij ZON rond 60 cent. Daarna ging het bergopwaarts tot de piek van € 1,30 per kilo op 23 september. In de week daarna zakte de prijs geleidelijk tot 55 cent op 1 oktober. Deze week steeg de prijs van 33 cent op dinsdag 6 oktober naar 45 cent op donderdag 8 oktober.

Prijsverloop A-spruiten

Het verloop van de prijzen voor de A-sortering is vergelijkbaar, alleen het prijsniveau verschilt. Half september werd de A-sortering met 50 tot 54 cent iets minder betaald, op 23 september was dat € 1,15. Ging de prijsvorming van B-spruiten toen omlaag, die van A-spruiten steeg door tot € 1,38 op 28 september. Daarna zakte de prijzen echter snel naar 37 tot 39 cent eind vorige week. In de loop van deze week zakte de prijs richting 30 cent.

Normaal aanbod

De piek in de prijs is eenvoudig te verklaren door een beperkte aanvoer als gevolg van de eerdere droogte. Inmiddels is dat achter de rug en zit het aanbod weer op een normaal niveau. Dat heeft gevolgen voor de prijsvorming die momenteel moeizaam is.

Matige export

Zoals ook half september werd gesignaleerd, blijft de export naar de Verenigde Staten achter. Er zijn weinig vluchten en de vrachtkosten zijn hoger. Ook de export naar Duitsland verloopt vooralsnog nog steeds stroef.

Prognose: Moeizame markt.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.