Kosten nieuwbouw schieten omhoog

16-06-2021 | Laatste update op 21-02 | |
Oorzaak van de hoge bouwkosten is de sterk gestegen prijzen van allerlei grondstoffen: staal, hout en materialen die in isolatiepanelen worden gebruikt. Foto: Herbert Wiggerman
Oorzaak van de hoge bouwkosten is de sterk gestegen prijzen van allerlei grondstoffen: staal, hout en materialen die in isolatiepanelen worden gebruikt. Foto: Herbert Wiggerman

De kosten van het bouwen van een nieuwe stal of (bewaar)loods zijn in een halfjaar tijd met zo’n 20% omhoog geschoten.

Dat bevestigen diverse aannemers en bouwbegeleiders aan Boerderij. Het einde van deze prijsstijgingen lijkt bovendien nog niet in zicht. Oorzaak zijn de sterk gestegen prijzen van allerlei grondstoffen: staal, hout en materialen die in isolatiepanelen worden gebruikt. Afhankelijk van het exacte type grondstof of bouwmateriaal zijn de grondstofprijzen soms over de kop gegaan.

Overal schaarste vanwege coronapandemie

Voor iedereen die betrokken is bij (agrarische) bouw is het een ongekende situatie. De afgelopen jaren waren de prijzen van de meeste bouw-gerelateerde grondstoffen min of meer stabiel. Onder meer als gevolg van de coronacrisis schieten de prijzen nu echter omhoog. Door de coronapandemie nam de vraag naar staal af en verlaagden staalbedrijven hun productie. Ook werden voorraden weggewerkt. Gevolg: zodra de wereldwijde vraag ineens weer aantrok, was overal schaarste. De prijzen schoten de omhoog.

Populariteit van hout

Ook houtzagerijen draaiden vanwege corona een tijd op lagere capaciteit, en hebben daardoor nu te maken met schaarste. Daarnaast neemt de populariteit van hout in de bouw sowieso toe. Het geldt als minder belastend voor het milieu. Andere factor in de houtmarkt is dat de Verenigde Staten momenteel volop op de Europese markt shoppen vanwege een hoger invoertarief op houtimport uit Canada.

Containertransport duurder

Daarnaast geldt nog dat ook het wereldwijde containerprobleem de prijzen opdrijft – eveneens door corona, is er op sommige plekken in de wereld een historisch groot containertekort. Als gevolg hiervan zijn de kosten van containertransport fors toegenomen. Kostte transport van een container uit Sjanghai een jaar geleden nog zo’n € 2.000, dit jaar ligt dat bedrag ergens tussen de € 8.000 en € 10.000.

Graumans
Kirsten Graumans Redacteur


Beheer