Kosten voedingsmiddelen blijven tot in 2023 stijgen

17-08 | |
Foto: Roel Dijkstra
Foto: Roel Dijkstra

De prijzen voor de dagelijkse levensbehoeften zullen tot in 2023 blijven stijgen. “De enorme stijging van de productiekosten heeft fabrikanten al genoodzaakt om de prijzen te verhogen en de rekening voor levensmiddelen zal tot zeker het begin van volgend jaar verder oplopen”, waarschuwt Karen Betts, CEO van de Britse Food and Drink Federation (FDF).

Vooral brood en andere gebakken producten moeten nog fors duurder worden, ‘omdat bakkerijen intensieve gebruikers zijn van ovens die op gas draaien waarvan de prijs nog voortdurend hoger wordt’. Ook de prijzen van melk, kaas en boter blijven verder stijgen door de kosteninflatie.

Winkelschap leger

Volgens Betts stoppen steeds meer fabrikanten met bepaalde producten uit hun assortiment, om geld te besparen. “Het winkelschap wordt daardoor steeds leger en de keus voor de consument wordt minder. Bovendien worden leveranciers geconfronteerd met het plotseling wegvallen van vaak grote orders.”

Einde nog niet in zicht

De FDF denkt niet dat de voedselinflatie zijn piek al heeft bereikt, aldus Betts: “Het doorwerken van hogere inputkosten naar de prijs in de supermarkt duurt rond de 7 tot 12 maanden. We zien nu al bijna een jaar dat ingrediënten, grondstoffen en andere benodigdheden steeds duurder worden en het eind is nog niet in zicht.”

Peijs
Ruud Peijs Freelance redacteur
Meer over


Beheer