Kostprijs per varken dit jaar € 13,91 hoger

15-02 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De kostprijs in de varkenshouderij is sterk gestegen en blijft de rest van dit jaar gemiddeld hoger dan afgelopen jaar.

De voornaamste reden is duurder voer. Volgens ramingen van de Vlaamse Producenten Organisatie Varkenshouderij (VPOV) is varkensvoer dit jaar 18,8% duurder dan in de eerste drie kwartalen van 2020, toen de prijs nog stabiel was. Sinds het laatste kwartaal van 2020 stijgen de prijzen van grondstoffen, met duurder varkensvoer tot gevolg.

Per varken 314,5 kilo voer

Door het duurdere voer stijgt de kostprijs voor de varkenshouderij € 0,1512 per kilo geslacht gewicht, of € 13,91 per afgeleverd varken. De VPOV gaat uit van 314,5 kilo voer per vleesvarken, van inseminatie tot slacht. Hier is dus het zeugenvoer bij inbegrepen. De Vlamingen gaan uit van een karkasgewicht van 92 kilo. De voerprijs ligt dit jaar € 44,23 per ton hoger dan in de eerste negen maanden van 2020. De VPOV gaat uit van een gemiddelde benchmark-prijs in de periode van januari 2019 tot en met september 2020 van € 235,20 per ton, zodat de stijging 18,8% bedraagt.

Hoogste voerprijs in acht jaar

Volgens de VPOV zit de voerprijs momenteel op het hoogste niveau sinds januari 2013. De producentenorganisatie adviseert zijn leden bij het maken van prijsafspraken met leveranciers en de verkoop van varkens rekening te houden met deze kostprijsstijging.

De Vlamingen monitoren diverse grondstofprijzen op de Belgische markt om tot een benchmark-prijs te komen. Dat vertaalt de VPOV in een index. Ook wordt de grondstoffentermijnmarkt gevolgd, aan de hand van een index.

van Dooren
Kees van Dooren Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.