Kou zorgt voor hogere aardappelprijzen

Foto: Koos Groenewold
Foto: Koos Groenewold

PotatoNL noteert voor fritesgeschikte aardappelen € 0,88 hoger op € 5 tot € 8 per 100 kilo.

De bovenkant van de notering is mede tot stand gekomen, omdat niet overal aardappelen kunnen worden geladen in verband met de koude temperaturen. Sommige telers kunnen wel binnen laden en verkopen daarom voor hogere prijzen. Voor de onderkant van de notering (€ 5) worden begin deze week geen zaken meer gedaan. Naast deze gelegenheidsverkopen zijn verschillende verwerkers in Nederland voorzichtig met het kopen van aardappelen, gezien de onzekere marktsituatie en een dreiging van een mogelijk derde coronagolf.

Ook in andere West-Europese landen is de aardappelmarkt vast met hogere prijzen. Het Belgische Belgapom verhoogde afgelopen vrijdag de notering voor Fontane en Challenger met € 1 naar € 6 per 100 kilo. Voor Bintjes werd niet genoteerd, omdat er te weinig transacties waren voor de bestemming diepvries. Voor andere bestemmingen werd een prijs van € 7 vastgesteld. De marktstemming is vast. Ook in Duitsland worden actief aardappelen gekocht tussen € 6,50 en € 8 per 100 kilo voor verschillende rassen. Er wordt onder andere gezocht naar aardappelrassen zoals Innovator en Markies, geschikt voor de fastfood-afzet.

De aardappelnotering voor het eerstaflopende aprilcontract op de termijnmarkt in Leipzig beweegt ondertussen boven € 10 per 100 kilo. Ter vergelijking: een week geleden werd € 9 per 100 kilo genoteerd. De afgelopen week werden gemiddeld 178 contracten per dag verhandeld. Een maand eerder waren dat gemiddeld zo’n veertog stuks per dag; toen de notering niet boven € 6,50 uitkwam. Het geeft aan dat de spanning op de termijnmarkt behoorlijk is toegenomen.

Prognose: vaste prijsstemming.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Smale
Annet Smale RedacteurBeheer