Koud weer doet wintergranen goed

19-12-2022 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

Het koude weer in de eerste helft van december heeft de wintergranen eerder goed gedaan dan slecht.

Dat concludeert de onderzoekscommissie gewasmonitoring van de Europese Commissie in het Mars-rapport dat begin deze week is gepubliceerd. De koude start van de winter heeft de vorsttolerantie van de gewassen verbeterd, signaleert de onderzoekscommissie. Schade door vorst wordt vooralsnog niet of nauwelijks waargenomen. De commissie baseert zich daarbij op modelsimulaties tot en met 15 december. Op basis daarvan wordt melding gemaakt van slechts geringe schade in enkele gebieden in Midden- en Oost-Duitsland en in Polen.

Warme herfst

De relatief warme herfst heeft ervoor gezorgd dat veel gewassen in de Europese Unie weinig winterhard aan de winterperiode zijn begonnen. De fors lagere temperaturen in de eerste helft van de feestmaand hebben deze situatie in gunstige zin verbeterd.

In het westelijke en zuidelijke Zwarte Zeegebied, Bulgarije en Turkije blijven de temperaturen hoger dan gebruikelijk. Daar kunnen laat gezaaide gewassen een inhaalslag maken. Dat brengt wel met zich mee dat deze gewassen gevoeliger zijn voor vorst. Dat laatste wordt vooralsnog niet voorspeld in die gebieden.

Wintergranen hebben nog weinig water gehad

In het Oostzeegebied, Noord-Duitsland en Polen hebben de wintergranen nog maar weinig water gehad. Dat geldt ook voor de granen in Zuidoost-Spanje en in Turkije. Die situatie heeft echter nog geen gevolgen voor de stand van de gewassen. In Noordwest-Italië en het noorden van Afrika is de droogte wel wat nijpender. Dat belemmert het zaaien daar.

In Slovenië en Kroatië hebben ze juist last van een overschot aan neerslag. Plaatselijk zijn de gewassen daardoor aangetast.

Lees meer over de brood-, meel- en graansector op deze themapagina

Ramaker
John Ramaker Chef-redacteur
Meer over


Beheer