Doorgaan naar artikel

Krap aanbod bij goede vraag stuwt uienprijs

Foto: Input Output Fotografie premium

Foto: Input Output Fotografie

De uienmarkt is weer een beetje in beweging, zowel bij de inkoop als verkoop. De handel in de oude oogst loopt op zijn eind. De beurs in Emmeloord heeft het seizoen afgesloten en komt niet meer met een notering.

De vraag is nog steeds goed en het aanbod is beperkt. De spoeling aan actieve verwerkers op de markt wordt dunner, maar de vraag blijft tot dusver gelijk. Daarom is het nu makkelijker om de prijs naar boven te krijgen. Zo zijn uien verhandeld voor € 90 per 100 kilo. Dat is een flinke stap omhoog: twee weken geleden noteerde de beurs in Emmeloord nog tussen € 62 en € 68 per 100 kilo voor gele zaaiuien. Aan de andere kant zijn er minder aanbieders. Het zijn voornamelijk speculanten die uien aanbieden, want er zijn nog maar weinig echt vrije partijen uien beschikbaar.

Verwerkers maken afweging

Verwerkers maken daarom een afweging hoe ze de resterende weken van het seizoen gaan uitzingen. De productie stilleggen kost geld, maar op een hoog prijsniveau oude oogst uien inkopen met het risico dat de baalprijs niet mee omhoog gaat, kan ook geld kosten. Dat risico moet iedere verwerker voor zich afwegen, want ook wordt de kwaliteit van de oude oogst minder door slijtage, terwijl daarnaast nieuwe oogst importuien voor zo’n € 20 per 100 kilo meer op de markt komen. Aan de andere kant zijn minder importuien beschikbaar dan eerder werd gedacht. Dat maakt een stap omhoog makkelijker bij de baalprijs. Het krappe aanbod bij de goed blijvende vraag maakt dat telers verwachten dat de uienprijzen weer naar € 100 per 100 kilo gaan.

Nieuwe oogst

Verder wordt naar de nieuwe oogst gekeken die er best redelijk voor staat. Het uienzaad is over het algemeen prima in de grond gekomen en de opkomst lijkt goed. Al zijn er regio’s, zoals in het zuiden van de Flevopolder, waar de uien niet zomaar door de korst komen die is ontstaan na flinke neerslag. Haspels zijn hier en daar echt nodig. De later gezaaide uien komen over het algemeen goed boven de grond en groeien hard, waardoor de achterstand ten opzichte van de eerder ingezaaide uien snel inloopt.

Er wordt droger weer afgegeven voor de komende weken. Voor nu zit onderin de grond nog wel vocht, maar bij de huidige weersvoorspellingen – droog weer en hogere temperaturen – worden over een paar weken meer haspels het land op gereden.

Prognose: stijgende uienprijzen.

Prijsinformatie over uien vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin