Hoge prijzen bij krap aanbod bijproducten

14-09 | |
Een maiskuil wordt afgedekt met vloeibaar tarwegistconcentraat. - Foto: Penn Communicatie/Marten Sandburg
Een maiskuil wordt afgedekt met vloeibaar tarwegistconcentraat. - Foto: Penn Communicatie/Marten Sandburg

Op de bijproductenmarkt is de grootste uitdaging om bijproducten uit te leveren aan klanten. Over de hele linie is de beschikbaarheid van de meeste producten krap te noemen.

Op de bijproductenmarkt is de grootste uitdaging om bijproducten uit te leveren aan klanten. Over de hele linie is de beschikbaarheid van de meeste producten krap te noemen. De verwerking van zetmeelaardappelen loopt, maar de beschikbaarheid van aardappelpersvezel is krap. Dat maakt levering lastig aan ondernemers die het product als afdek voor hun maiskuil willen gebruiken. Doorvoercontracten krijgen voorrang bij uitleveren.

Start bietencampagne

Deze week is de bietencampagne van start gegaan, dat is gelijk ten opzichte van vorig jaar. Maar ook voor bietenperspulp lijkt de beschikbaarheid niet ruim uit te vallen. Opbrengsten zijn wisselend, ondanks dat Cosun eerder nog meldde dat de opbrengst per hectare boven het vijfjarig gemiddelde uitkomt. Bierbostel is ook moeizaam te krijgen met oplopende levertijden. Bij enkele leveranciers is de prijs zelfs verder verhoogd.

Strohandel rustig

De handel in hooi en stro verloopt rustig. Op bedrijven waar het rantsoen snel is, wordt stro of gedorst hooi gevoerd om meer structuur te krijgen. De handel in snijmais lijkt al op vele plekken gevoerd te zijn. Veel ondernemers hebben rechtstreeks al percelen vastgelegd. Prijzen op stam variëren tussen € 2.500 en € 3.000 per hectare. Maar uitschieters naar onder en boven zijn uiteraard ook te melden.

Prognose: aanhoudend hoge prijzen.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer