Krap aanbod houdt Duitse varkensmarkt in de benen

28-06 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De vraag naar varkensvlees in Duitsland neemt de komende tijd af. Door een dalende productie heeft dat niet direct gevolg voor de prijzen.

De zomerrust valt in over de vleesmarkt in Duitsland nu de deelstaat met het grootste inwonersaantal, Nordrhein Westfalen, schoolvakantie heeft gekregen. Dat in combinatie met de herstelde reislust na de coronatijd maakt dat de verwachting voor wat betreft de vraag naar vlees niet hooggespannen zijn. Die vraag is toch al lauw nu de vleesconsumptie door de inflatie achter blijft bij de verwachtingen.

Waar dit in normale jaren een zware wissel op de Duitse varkensmarkt zou trekken, is dat nu niet het geval. Door het langdurige zware weer waarin de Duitse varkensmarkt zich voor corona en varkenspest begeeft, is de productie flink gedaald.

Fors minder vleesvarkens in Duitsland

Volgens het Duitse statistiekbureau Destatis is het aantal varkens in Duitsland in 30 jaar niet zo laag geweest. Bij de Duitse hereniging in 1990 telde het land 22,3 miljoen varkens. Op 3 november vorig jaar waren dat er 1,48 miljoen minder. Alleen al tussen 3 mei en 3 november 2021 is het aantal varkens met 9,8% ofwel 2,42 miljoen dieren gedaald.

Het beperkte aanbod houdt de Duitse varkensprijs op peil. Die steeg vorige week met € 0,05 naar € 1,85 per kilo. Volgens ISN wordt het krappe aanbod nu moeiteloos opgenomen en sluit het aan bij de vraag van slachterijen.

Teleporc

Dat blijkt ook uit het verloop van varkensbeurs Teleporc. Daar werden alle negen aanboden partijen op de dinsdagveiling met een gemiddelde van € 1,93 per kilo ook verkocht voor een prijs die 8 cent hoger ligt dan het officiële prijsniveau in Duitsland. De verwachting is dan ook dat de Duitse varkensprijs minimaal prijshoudend zal noteren deze week.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer