Krap aanbod houdt prijs slachtkoe overeind

21-11-2019 | |
Slachtkoeien op een veemarkt. - Foto: Mark Pasveer
Slachtkoeien op een veemarkt. - Foto: Mark Pasveer

Een krap aanbod aan slachtkoeien werd bij een tamme vraag tegen stabiele prijzen verkocht.

Handelaren melden dat de handel in slachtkoeien op de veemarkt in Leeuwarden woensdagavond een beetje saai was. Inkopers wilden wel koeien hebben, maar waren niet bereid daar meer voor te betalen. Zij mikten op een lagere prijs. Dat het aanbod aan slachtkoeien wat minder ruim was dan in de afgelopen weken zorgde er volgens handelaren voor dat de prijzen niet naar beneden gingen.

Weinig ruimte voor hogere prijzen

Voor een P-kwaliteit slachtkoe werd, net als een week terug, € 2,20 tot € 2,55 per kilo geslacht gewicht betaald. Daarmee ligt de prijs weer iets onder het niveau van een jaar terug. Toen ging de prijs in week 47 nog licht omhoog. Momenteel lijkt de ruimte voor hogere prijzen wat beperkt, hoewel het aanbod niet eens overdreven groot is. Het zit ’m momenteel vooral in de vleeshandel.

Dip na de feestdagen

De vleeshandel kent veel minder een piek richting de feestmaand december dan pakweg 10 jaar terug. Wellicht dat in het luxere segment een opleving komt, maar het vlees dat van slachtkoeien komt kent jaarrond over het algemeen een redelijk vlakke afzet. En als er wel een lichte piek zou komen, wordt die vaak gevolgd door een dip na de feestdagen. Dat zorgt per saldo voor die relatief vlakke afzet.

Moeizame vleeshandel

Wat dat betreft zit er momenteel weinig beweging in de markt. Het aanbod blijft zeer waarschijnlijk aan de krappe kant, terwijl de vleeshandel maar moeizaam is. Dat zorgt ervoor dat er voor prijsmutaties niet of nauwelijks ruimte is.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer prijsinformatie over slachtkoeien en ander rundvee vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bussink
Frank Bussink Voormalig redacteur


Beheer