Krap aanbod nuchtere kalveren

Foto: Fotopersbureau Dijkstra
Foto: Fotopersbureau Dijkstra

Handelaren melden een extreem laag aanbodniveau van nuchtere kalveren.

Door de extreme hitte in augustus van vorig jaar zijn veel koeien pas later in het jaar dragend geworden. Het gevolg is dat er in mei en juni veel minder dieren worden aangeboden en dat aan het einde van juni weer meer kalveren worden geboren. De afgelopen weken reageerden de prijzen flink op het afnemende aanbod. Op de veemarkt in Purmerend werden de noteringen de afgelopen weken flink naar boven bijgesteld. In vier weken tijd is er € 35 per dier bijgekomen.

Purmerend houdt prijzen gelijk

Deze week houdt de veemarkt de noteringen gelijk. De aanvoer bedroeg 343 dieren, dat zijn er 41 minder dan een week eerder. Vee&Logistiek zette de prijsstijging eerder in en verhoogde telkens met € 5 en verhoogt naar verwachting ook deze week andermaal met € 5. Ook in Duitsland is het aanbod krap en worden de prijzen met € 5 verhoogd.

Uiteraard is het voor integraties zuur om dure dieren op te moeten leggen, ook omdat voer nog steeds extreem duur is. Aan de andere kant van de medaille is het aanbod van vleeskalveren aan het einde van het jaar ook laag, waardoor dan ook het blank kalfsvlees een hoger prijsniveau kan bereiken. Voor de komende weken lijkt een stabiel tot hogere prijs nog mogelijk.

Prognose: hogere prijzen.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.