Krap aanbod stuwt Duitse varkensprijs met 6 cent

12-02-2020 | |
Het inpakken en laden van varkensvlees voor export. - Foto: Henk Riswick
Het inpakken en laden van varkensvlees voor export. - Foto: Henk Riswick

Alle ogen zijn deze week gericht op Duitsland. Hoe vertalen de grote marktpartijen de positieve stemming op de varkensmarkt door in klinkende munt? Dat is ook voor de uitbetaalprijzen die Nederlandse varkenshouders ontvangen van doorslaggevende betekenis.

De verwachtingen over de grootte van de plus liepen voordien uiteen van € 0,05 tot € 0,08 per kilo. Het werd uiteindelijk een +6. De Vereinigungspreis stijgt daarmee naar € 1,91 per kilo. Een niveau waar ook de grote Duitse slachterijen zich achter scharen.

Prijs stijgt door beperkt varkensaanbod in Duitsland

De koersstijging is te danken aan het beperkte aanbod van varkens in Duitsland. Het aanbod vermindert volgens varkensvakbond ISN inmiddels zover dat slachterijen steeds meer moeten vechten om de beschikbare varkens te bemachtigen.

Slachterijen spreken van een aanbod dat van overschot teruggegaan is tot normale proporties van zo’n 930.000 varkens per week. Het zou vooral de disbalans tussen begin en eind van de week zijn, omdat boeren varkens achterhouden om ze verderop in de week voor een hogere prijs te verkopen. De waarheid zal ergens in het midden liggen.

Nederlandse handelaren merken in ieder geval dat ze volop kunnen leveren aan Duitse slachterijen. Daarbij merken ze dat steeds meer varkenshouders die hun dieren normaal in Nederland leveren, vragen om dieren in Duitsland te plaatsen.

Nederlandse varkensmarkt in beweging

Met Duitsland als kartrekker is ook de Nederlandse varkensmarkt in beweging. Noteringen die voorafgaand aan of in het begin van de week bekend worden, verrekenden de +3 van afgelopen week op de Duitse markt. De DCA Beursprijs kwam daarmee op € 1,76 per kilo geslacht gewicht. Vion pluste inclusief btw € 0,04 naar € 1,91 (€ 1,75 ex btw) per kilo.

Slachterijen die halverwege de week noteren, namen al wat van de huidige ontwikkelingen op de Duitse markt mee. Zowel Compaxo als Van Rooi Meat plussen exclusief btw € 0,04 per kilo naar respectievelijk € 1,70 en € 1,71 per kilo.

Stroef lopende afzet vleesonderdelen

Maar waar het aanbod – en dan vooral de krapte daaraan in Duitsland – doorslaggevend is voor de prijsontwikkeling, kan dat volgende week evengoed de vraagkant zijn. Het is gezien de huidige marktomstandigheden geen vanzelfsprekendheid dat de Nederlandse noteringen volgende week opnieuw 5 of 6 cent plussen om in de pas te blijven lopen met de Duitse markt. Slachterijen wijzen op de stroef lopende afzet. Vleesonderdelen noteren op de Europese markt nog altijd minnen bij buiken, middels en schouders.

Stroeve export varkensvlees naar China

Ook de export naar China loopt nog steeds niet. Hoewel de Chinezen het normale leven weer wat oppakken, zijn schepen soms doorgevaren naar andere havens of alweer op de terugweg. Ook moeten de prijsonderhandelingen over nieuwe contracten nog op gang komen, waardoor resultaten daarvan ook niet direct merkbaar zijn. Als dit volgende week nog zo is, remt dit de wil van slachterijen om hogere prijzen te betalen.

Het is in de huidige onzekere markt lastig te voorspellen wat de precieze ontwikkeling volgende week gaat zijn. Wel is het volgens een ervaren varkenshandelaar zo dat als varkens moeizaam duurder worden, deze situatie vaak een langere houdbaarheid heeft dan bij snelle prijspieken.

Prognose: licht stijgende prijzen.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer