Doorgaan naar artikel

Krap aanbod stuwt kalverprijzen

Foto: Wick Natzijl premium

Foto: Wick Natzijl

Krapte kenmerkt de situatie op de kalvermarkt. Op de veemarkt in Purmerend werden 368 kalveren aangevoerd. Op de marktdag vorige week waren dat er nog 25 meer.

Al enige weken zijn er merkbaar minder kalveren, maar willen integraties de dieren wel graag hebben. Want de kalveren die nu worden opgezet, zijn slachtrijp in het seizoen dat voor kalfsvlees erg interessant is. Een groot tegengewicht blijven de hoge voerprijzen, waardoor het voor integraties best pijn doet inkoopprijzen telkens verder te zien stijgen. Een zwartbont stierkalf staat genoteerd tussen € 115 en € 145 per dier, een verhoging van € 10.

Aanbod Ierse kalveren

Het aanbod van Ierse kalveren is met dubbele aantal dieren wel een stuk groter dan een jaar geleden. De import verloopt niet zo soepel omdat een schip, dat voor kalveren wordt gebruikt, door onderhoud lang uit de vaart is genomen. Inmiddels vaart het wel weer. Ook begint het Ierse afkalfseizoen zijn einde te naderen, waardoor het aanbod terugloopt. In Duitsland heerst dezelfde situatie met voldoende vraag en een krapachtig aanbod. Het prijsniveau van de kalveren ligt een fractie boven die van Nederlandse dieren. Voor de komende weken wordt een aanhoudend krap aanbod verwacht, waardoor de prijzen nog wat verder kunnen stijgen.

Prognose: prijzen stijgen.

Meer prijsinformatie over kalveren vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin