Krap aanbod stuwt peenprijzen

25-08 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

De peenmarkt begint op een fors hoger prijsniveau dan vorig jaar. De startnotering voor C/D-peen is deze week € 21 per 100 kilo op de beurs van Middenmeer. Ter vergelijking: vorig jaar was dat slechts € 6 per 100 kilo.

Handelaren geven aan dat er voor B-peen af land nu een kwartje wordt betaald. De hogere prijzen hebben niet zozeer met een betere vraag te maken. Sterker: de afzet is juist vrij moeizaam en er worden kleinere volumes gedraaid. Het krappe aanbod is de reden dat prijzen dit jaar een stuk hoger liggen. Daar zijn drie oorzaken voor.

Peenareaal aanzienlijk gekrompen

Ten eerste is het peenareaal aanzienlijk gekrompen. Het aantal hectares ligt volgens CBS ongeveer een vijfde lager dan vorig jaar toen veel telers hun peen niet kwijt konden aan de handel. Ten tweede speelt de droogte een grote rol. Ten derde heeft het pastinaakvirus het aanbod ook geen goed gedaan. Dat geldt met name voor de peentelers in Zeeuws-Vlaanderen.

Prijzen stijgen door

In zo’n markt kunnen de prijzen nog wat verder doorstijgen. Bio-peen stijgt ondertussen al een week of drie in prijs. Deze week zit de bovenkant van de notering tegen de € 36 per 100 kilo aan, terwijl dat een week eerder amper € 28 per 100 kilo was. De toegenomen vraag vanuit Duitsland is hier grotendeels debet aan.

Prognose: iets duurder

Meer prijsinformatie over peen vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Brummelaar
Theo Brummelaar Freelance redacteur
Meer over


Beheer