Krap aanbod varkens wint het van moeizame afzet

19-02-2020 | |
Ophalen van een lading vleesvarkens voor de slacht. - Foto: Ronald Hissink
Ophalen van een lading vleesvarkens voor de slacht. - Foto: Ronald Hissink

Van een overschot aan varkens is geen sprake meer. Toch geven slachterijen aan deze week nog over voldoende dieren te beschikken.

Het aanbod slinkt wel, mede doordat er vanuit Duitsland vlot aan de Nederlandse varkens wordt getrokken.

Het is ook de krapte aan varkens die de Duitse varkensmarkt ‘schwung’ geeft. Voor de derde achtereenvolgende week stijgen de slachterijnoteringen. De toonaangevende varkensprijzen in Duitsland stijgen deze week van € 1,91 naar € 1,96 per kilo geslacht gewicht. Een verhoging waar slachterijen met tegenzin in meegaan. ‘De vleesmarkt laat het niet toe, maar we moeten wel. Anders krijgen we geen dieren’, klinkt het.

Export naar Azië moeizaam weer op gang

Diezelfde terughoudendheid en tegenzin is ook bij Nederlandse slachterijen te bespeuren. De export naar Azië komt maar moeizaam weer op gang. De logistiek loopt vooral in China nog moeizaam. Containers staan nog op de kades of in buurlanden te wachten op schepen die ze naar de eindbestemming brengen. Het verschepen van nieuwe ladingen loopt daardoor vertraging op.

Carnaval stokt aanvoer varkens

Daarnaast zijn de varkensdichte gebieden in het zuiden en de Achterhoek ook de regio’s waar carnaval gevierd wordt. Doorgaans is dit ook geen topweek voor slachterijen. Boeren zitten niet te wachten op leveren, net zo min als transporteurs en medewerkers van slachterijen zelf er happig op zijn om dan te werken. Dit stokt de aanvoer en remt de verkoop van vlees.

En zeker bij de huidige prijzen hebben varkenshouders minder haast om te leveren dan wanneer de prijzen laag zijn en de liquiditeit knelt. Daarnaast zorgt de krapte op de biggenmarkt voor een extra rem op leveren. Als de vervangende biggen nog niet geleverd kunnen worden, kunnen de varkens beter nog even doorgroeien bij de huidige opgaande prijslijn.

Prijzen varkens stijgen

Het zijn redenen waarom varkenshouders en slachterijen een verschillend gevoel hebben bij de varkensmarkt op dit moment. De tendens is in ieder geval stijgend. Want tegenzin of niet, ook de prijzen op de Nederlandse varkensmarkt gaan omhoog. De DCA Beursprijs zette een flinke stap met een verhoging van € 0,06 naar € 1,82 per kilo slachtgewicht. Vleesconcern Vion volgde met een voorzichtiger stap van +4. Inclusief btw komt de varkensprijs van Vion daarmee op € 1,95 (€ 1,79 ex btw). De andere slachterijnoteringen verhogen ook met € 0,04. Compaxo komt daarmee op € 1,74, Van Rooi Meat en Pali Group op € 1,75 per kilo.

Echte dip in aanbod varkens volgt nog

De echte dip in het aanbod op de varkensmarkt moet nog komen. Varkens die als duurste biggen zijn opgelegd, doordat het biggenaanbod krap was, komen over ongeveer een maand aan de haak. De stuwende werking door het krappe aanbod houdt dus komende weken nog aan. Als in die tijd de export naar China weer goed op gang komt, zal dat de opwaartse druk alleen maar versterken.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer