Krap aanbod voorkomt afglijden varkensmarkt

10-06-2020 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De varkensmarkt lijkt de corona-uitdaging zonder grote averij door te komen. Er is een overschot aan varkens ontstaan door wegvallen van slachtcapaciteit en dat verhoogt de druk, maar die is niet onoverkomelijk.

De impact is minder groot dan werd gevreesd en dat komt voornamelijk doordat aanbod aan slachtrijpe dieren krap is voor de tijd van het jaar. In de weken 9 tot 11 van dit jaar was het biggenaanbod zo krap dat de prijs piekte. Daardoor ligt het aanbod van slachtvarkens deze en komende twee weken lager dan gemiddeld. Dat vermindert de druk aanzienlijk.

Afzet varkensvlees naar retail verloopt goed

De afzet van varkensvlees naar de retail loopt onverminderd goed. Volgens handelaren en slachterijen is daarom bij Beter Leven-varkens van achterstanden geen sprake. Bij de slacht van reguliere varkens is wel wat filevorming, maar door de beperkte aanvoer de komende weken verwachten slachterijen die over een week of 4 ook weer ingelopen te hebben.

Inmiddels draaien alle slachtlocaties in Nederland weer. En nu de slachtsector zo scherp is op het aanpakken van het coronavirus, worden verdere calamiteiten niet verwacht. Wel zitten slachterijen nog met de uitdaging dat een groot deel van de Oost-Europese arbeidsmigranten massaal naar huis willen. Door de coronamaatregelen hebben zij het thuisfront al maanden niet gezien en nu door versoepelingen reizen weer mogelijk wordt en ze hun vakantiegeld gebeurd hebben, willen ze weg.

Lees ook: Rem op zeugenslacht door personeelstekort

Nederlandse noteringen blijven gelijk

Prijsmatig gebeurt er weinig. De Duitse markt blijft ook deze week onveranderd op € 1,66 per kilo geslacht gewicht staan. En ook de Nederlandse noteringen maken een pas op de plaats. Ook hier is het de retail die voor de muziek zorgt, want de afzet van industrievlees trekt veel minder sterk aan dan slachterijen hadden verwacht bij het versoepelen van de corona-regels in Europa.

De industrie koopt bescheiden in, omdat ze twijfelt over hoe de markt zich zal ontwikkelen. Daarnaast heeft met name de droog-industrie nog grote voorraden die niet uitgeleverd zijn.

Bekijk het verloop van de varkensprijzen via Foodagribusiness.nl/markt

Veel afzet naar China, maar niet tegen betere prijzen

En overdrukventiel China neemt in volume gretig af, maar het lukt slachterijen nog steeds niet om betere prijzen te bedingen. Ondanks grote woorden over een importstop door politiek geruzie tussen Amerika en China blijft de stroom varkensvlees uit Amerika naar Azië onverminderd groot. Een Duitse slachterij heeft becijferd dat de prijs die Chinezen nu betalen voor vleesdelen overeen komt met een varkensprijs van € 1,50 per kilo.

Toch is de stemming op de varkensmarkt goed en is er hoop dat de ruimte voor prijsverhoging op de Chinese markt op termijn wel komt. De echte verbetering moet echter komen van het aantrekken van de Europese markt. De hoop is daarbij gevestigd op verdere versoepelingen op 1 juli.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over varkens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer