Krap aanbod zet plus op vrije kuikens

10-02 | |
Foto: Michel Velderman
Foto: Michel Velderman

Het aantal slachtrijpe vleeskuikens in ons land is niet groot. Het aanbod is zelfs minder dan slachterijen hadden voorzien. En dan zijn er ineens toch minder dieren en maakt de vrije markt weer een afslag de andere kant op. Barneveld plust volgende week weer op met de 2 cent die het deze week verloor. Dat brengt de notering op € 1,16 tot € 1,18 per kilo levend gewicht.

Het is niet de verkoop die slachterijen graag maken. Hoewel die minder stroef gaat dan afgelopen weken, heerst er over de verkoopkant nog geen juichstemming. Het is vooral de minimale bezetting, een ondergrens, die voor kooplust zorgt. Er zijn slachterijen die hun normale portie verwerken en niet minder willen doen, maar ook slachterijen die al enige tijd hun volume hebben verlaagd en vanwege efficiëntie en productiekosten niet nóg verder terug willen in productie. En net dat laatste beetje aanvulling om die minimale productie te halen, blijkt minder eenvoudig dan gedacht. Daardoor gaan slachterijen dieren van volgende week naar voren halen, maar een ander effect is een stijging van de prijs van kuikens op de vrije markt.

Effect vogelgriep

Vogelgriep versterkt dat effect nog eens. Uitval van dieren door dit virus proberen Franse bedrijven te compenseren door ook over de Belgische grens te kijken. En een deel van de Nederlandse kip wordt weer gekocht door Belgische afnemers. De Belgische vrije markt noteert deze week overigens prijshoudend. Deinze blijft staan op € 1,19 tot € 1,21 per kilo.

Contractprijzen dalen iets

De Belgische contractprijs levert zelfs nog wat in. De ABC-notering zakt volgende week van € 1,23 naar € 1,22 per kilo. Als er zo aan de kip getrokken wordt dat de vrije markt weer wat herstelt, is het niet aannemelijk dat de Nederlandse contractnoteringen dat voorbeeld gaan volgen. Doordat de verkoop nog niet vanzelf gaat, is een stijging ook niet te verwachten. Voorzetting op het huidige prijspeil is bij de huidige marktverhoudingen op zijn plaats.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer