Krappe suikervoorraden houden prijs op niveau

07-03 | |
Foto: Canva
Foto: Canva

De prijs voor witsuiker steeg vorige week op de termijnmarkt in Londen naar het hoogste niveau sinds medio september 2022 voor het eerst aflopende contract.

Begin deze week stond de notering op $ 580,30 per ton (€ 544). Het hoge prijsniveau wordt deels ondersteund door berichten dat India geen extra suiker op de wereldmarkt zal afzetten. Maar de berichten over de Indiase productie zijn wisselend. Op vrijdag 3 maart maakte de Indian Sugar Mills Association (ISMA) bekend dat de Indiase productie dit seizoen tot en met februari 1,8% groter is dan een jaar geleden in dezelfde periode. Aan de andere kant zijn tientallen fabrieken al eerder gestopt met het produceren van suiker dan vorig jaar, waardoor lagere opbrengsten worden verwacht. Prijzen blijven daardoor volatiel.

Voorraden suiker zijn krap

Voorraden in de wereld zijn krap en dat houdt het prijsniveau hoog. De Internationale Suikerorganisatie (ISO) heeft het wereldwijde suikeroverschot naar beneden bijgesteld. Voor seizoen 2022-’23 wordt een overschot van 4,15 miljoen ton suiker verwacht. Dat is een daling van 33% ten opzichte van de vorige prognose. De ISO ging eerder uit van een wereldwijd suikeroverschot van 6,2 miljoen ton.

Op termijn kan de suikerproductie in de Europese Unie teruglopen, omdat de strijd om het areaal groot is. Het verbod op neonicotinoïden insecticiden in de EU zorgt voor meer ziektedruk, zoals vergelingsziekte. Mede hierdoor staan Europese bietentelers voor een uitdaging. Naast uitdagingen op het gebied van gewasbescherming liggen andere opgaven voor telers te wachten – waterkwaliteit, hoge aardappel- en graanprijzen – die areaal vragen.

Prognose: volatiele suikerprijs.

Smale
Annet Smale Redacteur
Meer over


Beheer