Krapper aanbod van stoomschillen

09-06 | |
Foto: Hans Banus
Foto: Hans Banus

De vraag naar aardappelbijproducten is groot, vooral vanuit de varkenshouderij.

De prijs van aardappelstoomschillen stijgt mede hierdoor met 10 cent naar € 2,20 per procent droge stof. De verwerking van aardappelen nadert tevens het einde. De oogst aardappelen van vorig jaar valt lager uit en de nieuwe oogst laat door het koude voorjaar op zich wachten. Hierdoor houden fabrieken deze zomer een langere periode voor revisie aan. Dat gaan afnemers van het product de komende tijd goed merken, doordat ze gekort worden op hoeveelheid geleverd product.

Bierbostel goed beschikbaar

De beschikbaarheid van bierbostel is goed en leveranciers houden relatief korte levertijden aan. De marktprijs van bierbostel is nog steeds zeer gunstig met 89% van de voederwaardeprijs. Nog steeds zijn de activiteiten op het land belangrijk en zijn melkveehouders minder bereikbaar voor verkopers. De kwantiteit en kwaliteit van de grasoogsten zijn prima. Weidehooi is nog weinig beschikbaar, ook hier is het nog vroeg voor. De vraag blijft ook nog terughoudend.

Stro zeer beperkt

Het aanbod van stro is zeer beperkt. Wie echt wat nodig heeft, kan met wat telefoontjes wel product krijgen, maar tegen hoge prijzen. De graanvelden in Zuid-Europa staan er goed bij en het aantal hectares is ook prima. Grootste onzekerheid is het weer rond de oogst. Blijft het weer goed, dan hoeven we ons geen zorgen te maken. Dan kunnen prijzen zakken naar € 110 tot € 115 euro per ton.

Prognose: stro duur, kleine prijsschommelingen bijproducten.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Dijkerman
Marc Dijkerman RedacteurBeheer