Krapte aan bloemkool lijkt nog even aan te houden

29-09 | |
Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Vanwege de eerdere hitteperiode is er deze week sprake van een absolute krapte aan bloemkool. Sommige verwachten dat dit in de loop van volgende week iets zal verbeteren, andere schatten in dat pas over drie weken de hoeveelheden weer op het normale niveau zitten.

Bij extreme hitte kiest een bloemkoolgewas ervoor geen energie te stoppen in het vormen van een kool. Dat ‘uitstel’ betekent dat er vier tot zes weken na zo’n hitteperiode (veel) minder bloemkool voorhanden is en dat is momenteel het geval.

Zoals het zich laat aanzien, zal deze tijdelijke dip in de aanvoer niet gevolgd worden door een hausse aan bloemkool. Een Zeeuwse teler verwacht dat zijn aantallen in de loop van de volgende week zullen aantrekken, maar eerder in de richting van ‘normaal’ dan van ‘te veel’.

Een Noord-Hollandse teler verwacht dat er pas over drie weken, vanaf ongeveer 20 oktober, weer sprake zal zijn van normale hoeveelheden. Dan zou alles bij elkaar zo’n vijf weken een krapte aan bloemkool zijn geweest. Begin oktober is het landelijk beeld dat wie 50% van de geplande oogst haalt, al aan de goede kant zit. Sommigen halen net een derde van de planning. Daarbij is het niet alleen een probleem van Nederlandse, maar ook van andere West-Europese aanbieders, waaronder Duitsland.

Laat in het seizoen

Opvallend is verder dat deze situatie zich pas zo laat in het seizoen voordoet. Dat heeft te maken met de koude van dit moment en de extreme temperaturen nog laat in het seizoen, in de derde week van augustus.

Daarnaast spelen de huidige rassen die in deze periode geteeld worden een rol. “De rassen die we eerder in deze periode teelden, zijn er niet meer en die hadden minder last van uitstel dan de huidige rassen waar we nog minder ervaring mee hebben opgedaan.”

REO Veiling

Sinds half september lopen de prijzen bij REO Veiling op voor de sortering X6. Tussen 9 en 14 september ging de prijs nog omlaag van € 1,35 naar 87 cent. Sindsdien is sprake van een stijgende prijstrend tot € 1,96 op 27 september. Gisteren zakte de prijs weer terug tot € 1,38.

BelOrta

Bij BelOrta schommelde de prijs voor de sortering X6 tussen 1 en 20 september rond de € 1,30, met € 1,11 als laagste prijs en € 1,51 als hoogste. Vanaf 20 september is sprake van een stijgende prijstrend tot € 1,85 op 27 september. Gisteren zakte de prijs bij BelOrta naar € 1,57.

Nederlandse veilingen

Bij The Greenery is de prijs voor de sortering X6 sinds half september opgelopen van 70 cent naar € 1,75 op 28 september. Bij ZON fruit & vegetables zien we een prijsstijging van 63 cent naar € 1,89 op 23 september. Daarna zakt de prijs licht tot € 1,62 op 29 september.

Bloemkool in de supermarkt

Deze week is bij Albert Heijn de bloemkool in de actie voor 99 cent per stuk. Ook Aldi heeft een aanbieding voor € 1,29. Bij Dekamarkt, Hoogvliet, Jan Linders en Coop kost een bloemkool deze week € 1,69. Vomar, Plus en Dirk rekenen € 1,79.

Prognose: aanhoudende krapte aan bloemkool.

Prijsinformatie over vollegrondsgroente vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Verstegen
Stan Verstegen Redacteur


Beheer