Krapte aan kuikens, geen animo om te kopen

Er is geen juichstemming op de kuikenmarkt. De markt kabbelt net zo moeizaam voort als ze al maanden doet.

De verkoop liep volgens slachterijen iets moeizamer dan afgelopen weken en de kuikenprijzen blijven op hetzelfde niveau. Dat is de markt in een notendop.

Gebrek aan kooplust

In het algemeen lopen de verkopen de laatste weken niet slecht. Slachterijen draaien op lagere capaciteit en het aanbod is navenant. Handelaren spreken zelfs van wat krapte aan de aanvoerkant. Toch vertaalt zich dat niet in hogere prijzen. Dat komt door het gebrek aan kooplust. Nederlandse slachterijen doen liever wat minder, dan dat ze de laatste wagen vrije kuikens erbij kopen. Vrije kuikens gaan daardoor vooral naar België en Duitsland.

Prijsmatig alles bij het oude

In ons land blijft daardoor prijsmatig alles bij het oude. De noteringen van vrije kuikens in Barneveld blijven € 0,80 to € 0,82 per kilo levend gewicht (inclusief btw). En de contractprijs van CFG/Frisia blijft op respectievelijk € 0,72 en € 0,70 per kilo staan.

Noteringen omringende landen

De Nederlandse noteringen steken daardoor steeds schriller af tegen die in omringende landen. Zo boekt de vrije markt in Deinze opnieuw 2 cent bij en komt op € 0,83 tot € 0,85 per kilo (exclusief btw). Ook stijgt in België de ABC-prijs voor de tweede week op rij met een cent. Dat brengt de Belgische contractprijs deze week op € 0,82 per kilo exclusief btw.

Tweespalt tussen boeren en slachterijen

Het oplopende prijsverschil vergroot ook de tweespalt tussen boeren en slachterijen. Nederlandse slachterijen balen van de prijsstijging, waardoor ze maar niet uit de verliezen komen. De beschuldigende vinger gaat naar de Belgsiche voerfabrieken die de prijs opdrijven om te voorkomen dat Belgische boeren hun stallen leeg zetten.

Nederlandse pluimveehouders kijken de inlandse slachterijen er juist op aan. Zij houden de kuikenprijs kunstmatig laag. Hoe kan het dat slachterijen in Duitsland en België wel meer kunnen betalen? En zolang de kuikenprijs in ons land zo laag is, motiveer je de retail ook niet om meer te betalen.

Invloed van voerfabrieken

De invloed van voerfabrieken op de prijs verwijzen pluimveehouders naar het land der fabelen: zij hebben één afgevaardigde in de prijscommissie van ABC, tegen vijf van de slachterijen. Volgens pluimveehouders blijven de eerste stallen in ons land nu ook leeg omdat de kuikenprijs onder de kostprijs zit.

Prognose: stabiele prijs.

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.