Krapte bijproducten houdt prijzen hoog

31-08 | |
Foto: Henk Riswick
Foto: Henk Riswick

De aanhoudende droogte blijft een bron van zorg bij veel melkveehouders. Bijproductenleveranciers merken een toenemende vraag naar bijproducten, maar worden aan de aanbodszijde geconfronteerd met fabrieken die een productiestop inbouwen.

Of op een veel lagere capaciteit draaien of nog in opstart zitten, zoals de aardappelzetmeelfabrieken.

Aardappelpersvezels voor afdek

De vraagdruk op aardappelpersvezels is gelijk groot, omdat de maisoogst dit jaar vroeg op gang komt en veel ondernemers het product willen hebben als afdekmiddel. Met een marktprijs van zo’n 99% van de voederwaardeprijs is het product dit jaar relatief duur in de markt gezet. Als alternatief is bietenperspulp geschikt. Bieten hebben een goed groeiseizoen gehad en ondanks de droogte zijn de opbrengstprognoses positief.

Aan de eiwitkant is de druk eveneens groot. De levertijden van bierbostel lopen verder op en het product is historisch hoog geprijsd. Corngold is juist 10 cent goedkoper geworden en komt op € 3,25 per procent drogestof. Aardappelproducten uit de fritesindustrie zijn beperkt beschikbaar doordat van de nieuwe oogst aardappelen maar weinig restproduct overblijft. Stoomschillen stijgen 10 cent in prijs tot € 3,30 per procent drogestof.

Vraag naar snijmais groot

Er is veel vraag naar snijmais, maar het aanbod is zeer kalm. Weidehooi- en stroprijzen trekken ook aan, door een goede vraag naar die producten.

Prognose: hoge prijzen bijproducten houden aan.

Prijsinformatie over (grondstoffen van) veevoer vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Dijkerman
Marc Dijkerman Redacteur
Meer over


Beheer