Krapte laat kuikenprijs opnieuw plussen

17-11 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Vogelgriep torpedeert al maanden de slachtplanningen.

Zolang zich nieuwe gevallen blijven voordoen en slachterijen kuikens naar voren blijven halen, worden de ontstane gaten gedicht. Maar er komt een punt dat dat niet meer gaat, en dat punt lijkt nu bereikt. Daarbij hebben de ruimingen nog niet eens de grootste impact. Het is vooral het verbod om nieuwe koppels op te kunnen zetten dat dieren uit de stallen en de planningen houdt. Bij die incidenten heeft een afnemer soms een andere stal om de koppel in te plaatsen, maar koppels komen ook wel in stallen van andere afnemers of kunnen niet worden geplaatst. Er raken altijd kuikens uit de planningen en de gaten die daardoor ontstaan, openbaren zich nu.


Er is vraag naar kip. In ons land, maar ook in België en Duitsland wordt aan slachtrijpe dieren getrokken en dat stimuleert de prijs van vrije kuikens. En daar waar in andere jaren na week 40 de klad in de markt komt, is dat dit jaar niet het geval. Na een plus van 2 cent deze week, komt er volgende week opnieuw een cent bij. De Barneveldse notering komt daarmee op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht.

Ook de Belgische noteringen stijgen. Vrije kuikens noteren in Deinze deze week € 0,02 per kilo hoger. Dat brengt de notering op € 1,26 tot € 1,28 per kilo levend gewicht. En ook de ABC-prijs voor volgende week plust. Die komt daarmee weer terug op de € 1,27 per kilo waar die tot drie weken geleden nog stond.

Verkoop van kip

De verkoop van kip geeft volgens slachterijen nog geen aanleiding tot juichen. Aan de verkoopkant is zware concurrentie van goedkope delen die worden ingevoerd uit Oost-Europa. Slachterijen zijn daardoor terughoudend, maar aan de andere kant zal de krapte op de kuikenmarkt ook doorwerken op de vleesmarkt. De prijsdaling die er enkele weken was, is deze week al gestopt. En het goedkoopste vlees wordt in tijden van economische teruggang het makkelijkst gekocht. Kip heeft daardoor een voordeel op varkens- en rundvlees.

Pluimveehouders merken ondertussen dat slachterijen zuinig zijn op relaties. Er worden zelfs minder kuikens geruild dan voorheen om te voorkomen dat pluimveehouders daardoor in contact komen met concurrenten en daar mogelijk gaan leveren. Dan schuiven ze liever met eigen kuikens om de planningen sluitend te krijgen.

De woelige tijden zijn voorlopig niet voorbij. Ingewijden verwachten dat aanvoer structureel minder is en dat de krapte aan de voorkant van de slachterij niet iets is dat zich alleen deze week openbaart. Hoewel slachterijen korter op de bal zitten, reageren de contractprijzen minder heftig op marktveranderingen dan de noteringen van vrije kuikens. Deze zullen naar verwachting dan ook niet direct opveren. Deze week moest de VCN nog een kwartcent toegeven. Dat zal volgende week wellicht niet zo zijn, maar een grote opleving wordt ook niet verwacht.

Prognose: stabiel tot licht stijgend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer