Krapte op de biggenmarkt houdt aan

Foto: Bert Jansen
Foto: Bert Jansen

Sommige handelaren hebben maar nauwelijks voldoende aanbod om de vaste koppelingen te vullen

Biggen zijn hot. Nadat de tropische hitte deze zomer leidde tot terugkomers en verminderde vruchtbaarheid op vermeerderingsbedrijven, is het aanbod van biggen al een aantal weken beperkt. Sommige handelaren hebben maar nauwelijks voldoende aanbod om de vaste koppelingen te vullen. En als dat niet lukt, wordt een week overgeslagen en opgespaard.

Vraag naar biggen maakt sprongetje

Daar komt bij dat de vraag naar biggen een sprongetje maakt, omdat er versneld ruimte komt nu er ook volop op zaterdag geslacht wordt. Maar ook vanuit het buitenland wordt aan de biggen getrokken. Spaanse coöperaties betalen grif € 60 per big om de schaarse vrije koppels te bemachtigen.

‘Schwung’ aan de biggenprijs

De Duitse biggenmarkt voelt de krapte ook. Door de weggevallen vraag uit Duitsland hebben Deense exporteurs de banden met Polen aangehaald. Daardoor komen er minder biggen vanuit het noorden Duitsland in. Ook vanuit ons land is de export naar Duitsland nog beperkt. En in eigen land zorgden de marktperikelen en toenemende regeldruk voor extra stoppers, waardoor er ook minder Duitse biggen op de markt komen. Dat geeft ‘schwung’ aan de biggenprijs. Die stijgt deze week met € 5 wat de Vereinigungspreis op € 40 per big brengt. In totaal is de Duitse biggennotering sinds de jaarwisseling al € 17 gestegen.

Noteringen in Nederland omhoog

Ook in ons land gaan de noteringen wekelijks omhoog. Deze week boekt de DCA BestPigletPrice (BPP) weer een euro meer bij dan vorige week. Met een plus van € 4 komt de BPP op € 41 per big. En dat is € 13 hoger dan het niveau waarmee het jaar begon.

Rem op de prijsrally

Handelaren verwachten dat de krapte nog wel even aanhoudt. De stijgende prijslijn zal zich daardoor nog een aantal weken voortzetten, maar handelaren verwachten wel dat met elke stijging ook de weerstand vanuit de afnemers om hoge prijzen te betalen toeneemt, wat uiteindelijk een remmende werking op de prijsrally gaat geven.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.