Krapte op de gasmarkt, ook weinig aanbod elektra

Een olieraffinaderij in de Rotterdamse haven. - Foto: ANP
Een olieraffinaderij in de Rotterdamse haven. - Foto: ANP

De hitte in onder andere Japan en stijgende temperaturen in Centraal-Europa zorgen ervoor dat airco’s op volle kracht draaien en een gat trekken in het elektra-aanbod.

Het gas dat nodig is voor de opwek daarvan is een gewild goed. De voorraden zijn gering en het duurt nog tot het laatste kwartaal voordat de opslagen weer vol zijn. De vraag naar vloeibaar LNG uit Azië is ook nog altijd groot, dus de prijs voor gas blijft op een hoog niveau.

Beperkt aanbod elektra

Het verminderde aanbod van windenergie en onderhoudswerkzaamheden aan diverse elektriciteitscentrales zorgden afgelopen week voor een beperkt aanbod van elektra. In combinatie met de hoge gasprijs zorgt dit voor flinke elektraprijzen op de dagmarkt. Ook de komende weken zou dit het beeld kunnen worden. Ondanks het ruime aanbod aan zonne-energie, blijven de prijzen vooralsnog hoog voor de periode van het jaar. De CO2-emissierechten hebben afgelopen week een lichte daling laten zien, waarschijnlijk zorgde de dalende kolenmarkt voor neerwaartse druk; deze beweegt zich nog altijd rond de € 50 per ton.

Olievoorraad Verenigde Staten kleiner

De Amerikaanse ruwe-olievoorraden zijn afgelopen week met 7,5 miljoen vaten gedaald, dat is ongeveer 5% onder het vijfjarig gemiddelde. De daling kan te maken hebben met een verminderd aanbod en een grotere export. China is momenteel het land waar veel olie naartoe wordt geëxporteerd. Ook in het door corona geplaagde India is de vraag naar ruwe olie sterk hersteld.

Olieprijs iets gedaald

Tot een verdere stijging van de olieprijs kwam het daardoor verrassend genoeg niet, de eerder ingezette stijgende lijn werd juist omgedraaid naar een licht dalende lijn. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) verwacht in zijn laatste rapport over de oliemarkt dat de vraag naar olie volgend jaar hoger zal zijn dan voor de coronapandemie. Rusland overweegt om voor te stellen bij het oliekartel OPEC+ om de productie weer op te schroeven.

Medeauteur Patrick van den Ende

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

de Bruijn
Sjors de Bruijn Analist energiebureau NifeBeheer