Krapte op kuikenmarkt stuwt prijs verder op

20-01 | |
Foto: Lex Salverda
Foto: Lex Salverda

Vogelgriep en transportbeperkingen zorgen voor krapte op de markt voor vleeskuikens.

Het aanbod op de kuikenmarkt is bijzonder krap. Door ruimingen vanwege vogelgriep vallen koppels uit, maar nog invloedrijker zijn de beperkingen in omliggende gebieden. Daardoor komen kuikens op andere momenten aan bij andere slachterijen omdat ze zo min mogelijk reisafstand mogen afleggen. Daardoor schuiven slachterijen onderling volop met kuikens om dit te vereffenen. De dip in het aanbod wordt versterkt doordat de regels in toezichtsgebieden ook het inleggen van kuikens beïnvloeden.

Dat na de eerste vogelgriepuitbraak dieren niet weer ingestald konden worden, is nu merkbaar in het beperkte aanbod op de kuikenmarkt.

Minder kuikens geslacht

Slachterijen gaan verschillend om met het flinterdunne aanbod. Een deel van de slachterijen waagt zich niet aan het hoge bedrag voor kuikens die worden bijgekocht om de gaten te vullen. Zij laten haken leeg. Een aantal slachterijen slacht deze week 1 of 2 dagen minder. En dat is uniek in een sector waarin het hele proces zo minutieus is gepland en door de verschillende schakels in de keten op elkaar afgestemd.

Noteringen vrije kuikens stijgen

Slachterijen die gaten wel vullen, ontkomen er niet aan de portemonnee te trekken. Na een paar weken onveranderd genoteerd te hebben rond de feestdagen, stijgen de noteringen voor vrije kuikens voor de tweede week op rij in het nieuwe jaar. Met een plus van 3 cent staat volgende week de ondergrens van de Barneveldse notering voor vrije kuikens op € 1 en de bovengrens op € 1,03 per kilo levend gewicht. Een hoog niveau; de laatste keer dat de notering de € 1-grens passeerde was in week 29 van 2013.

De Belgische notering voor vrije kuikens loopt ook op. Deinze plust 2 cent en komt daarmee op € 1,07 tot € 1,09 per kilo levend gewicht.

Afnemers krijgen minder en betalen meer

De stijgende prijzen bij de inkoop helpen de verkoopafdelingen van slachterijen, nu er geen alternatieven zijn. Slachterijen verdelen het beperkte aanbod onder hun afnemers. Die krijgen minder uitgeleverd dan ze bestellen, en met prijsverhoging erbij. Dat verhogen gaat ook bij de huidige marktverhoudingen in kleine stappen. Slachterijen realiseren zich het belang van de goede relaties met hun afnemers maar al te goed. Wie nu rücksichtslos verhoogt, krijgt dat immers als een boemerang terug op het moment dat de marktverhoudingen veranderen.

Maar een meerprijs is bij het huidige krappe aanbod wel in de markt op te halen. En met de geleidelijk stijgende prijzen wennen afnemers geleidelijk aan een hoger prijspeil dat kip zal gaan krijgen bij de oplopende productiekosten.

Contractprijzen omhoog

De contractprijzen zullen ook volgende week verder stijgen. De Belgische ABC-prijs geeft daarbij alvast een voorbeeld door volgende week 2 cent hoger uit te komen dan deze week, namelijk op € 1,05 per kilo levend gewicht. De VCN, die deze week 1,25 cent bijboekt, zal ook volgende week ongetwijfeld groei laten zien.

Prognose: prijsstijging.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer