Kritiek op oproep Franse minister om mankracht

De Franse minister voor landbouw Didier Guillaume roept in alle interviews die hij dezer dagen geeft tijdelijk werkloze landgenoten op om de boeren en tuinders in zijn land te gaan helpen. Maar de minister krijgt steeds meer kritiek dat dat in strijd is met het bevel om zoveel mogelijk thuis te blijven. ‘’Moet iemand die in Parijs woont een boer in Bretagne gaan helpen terwijl hij eigenlijk niet mag reizen,” wordt op Twitter gevraagd. Arbeidsdeskundigen wijzen er bovendien op dat dat niet zo maar kan

Guillaume, en ook de boerenbond FNSEA, stelt dat er zeker 200.000 mensen nodig zijn om de oogst, met name aan groente en fruit, binnen te halen. Dat is hoogst noodzakelijk omdat de voedselvoorziening tijdens de huidige crisis vooral uit eigen land moet komen. Vrijwel alle grote Franse supermarkten hebben ook toegezegd voor mogelijk 100% Franse verswaren te verkopen. “Een kapper die nu zijn winkel moet sluiten, kan niet beter doen dan naar het platteland trekken om fruit te gaan plukken,” aldus Guillaume.

Werken voor boer of tuinder kan niet zomaar

Maar deskundigen op het gebied van arbeidsrecht waarschuwen mensen die tijdelijk in de WW zijn gezet dat ze wel goed naar hun arbeidsovereenkomst moeten kijken. Als daar een concurrentiebeding in staat, wat steeds vaker het geval is, dan kan werken voor een boer of tuinder leiden tot contractbreuk met alle gevolgen van dien. Bovendien mag de werknemer tijdens de werkloosheid geen extra risico’s nemen.

“Mag een werknemer die door zijn baas in de tijdelijke werkloosheid is geplaatst zo maar aardbeien gaan plukken,” vraagt arbeidsadvocate Sabrina Kemel zich af in de media. Zij raadt aan de eigen werkgever in ieder geval toestemming te vragen en daarbij te vermelden bij welke boer of tuinder gewerkt gaat worden. Kemel wijst er ook op dat die boer of tuinder zich strikt aan de afstands- en andere bepalingen dient te houden om zelf niet in de problemen te komen. “Het is dus allemaal niet zo simpel als de minister of de boerenorganisaties het voorstellen.”

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.