Kritiek op Schoutens steun aan bijenrichtsnoer

Foto: Canva/bettapoggi
Foto: Canva/bettapoggi

De Partij voor de Dieren en GroenLinks bekritiseren landbouwminister Carola Schouten in de opstelling die Nederland kiest bij de vaststelling van het bijenrichtsnoer, een leidraad bij de toelating van voor bijen schadelijke gewasbeschermingsmiddelen.

Naar aanleiding van een publicatie van Follow the Money stelt de Partij voor de Dieren een groot aantal vragen over de Nederlandse inbreng bij het Europees permanent comité voor planten, dieren voeding en veevoer (Scopaff) dat donderdag 16 en vrijdag 17 juli vergadert.

‘Bespreken een van vier opties niet transparant’

De minister heeft in haar brief aan de Tweede Kamer gemeld dat in Scopaff wordt gesproken over een voorstel van het Europese voedselveiligheidsagentschap Efsa. GroenLinks en de Partij voor de Dieren merken op dat de optie die Efsa opperde een van de vier benaderingen was.

Het bespreken van een van de vier opties is volgens GroenLinks niet erg transparant, omdat burgers just heel erg zijn begaan met insecten- en vooral bijensterfte.

Aanvullende maatregelen voor bijen zonder kolonie

De minister zegt dat in het bijenrichtsnoer rekening wordt gehouden met de natuurlijke variatie van de omvang van bijenkolonies. Zij sluit aan bij het advies van het College voor de Toelating van Gewasbeschermingsmiddelen en Biociden (CTGB). Dit college vindt dat er aanvullende maatregelen moeten worden genomen om te zorgen dat bijen die niet in kolonies leven ook voldoende worden beschermd.

Braakman
Jan Braakman Redacteur
Meer over


Beheer