Skip to content

Kroning Charles III ‘boost’ voor Britse voeding en dranken

De Britse voeding- en drankensector hoopt op een flinke boost door de kroning van Koning Charles III die zaterdag met alle Britse ceremonieel plaatsheeft in Londen.

Nieuws
Food
Straatfeest in Engeland. Foto: Canva premium

Straatfeest in Engeland. Foto: Canva

De Britse voeding- en drankensector hoopt op een flinke boost door de kroning van Koning Charles III, die zaterdag ceremonieel plaatsvindt in Londen.

Hamburgers en worstjes voor op de BBQ, uiteraard. Cocktailworstjes, chips en andere snacks. Maar ook aardbeien mét slagroom voor straat- of gewone thuisfeestjes. Veel fish-and-chips langs de kust tijdens de extra vrije maandag. Dat alles gelardeerd met bier of wijn, frisdrank of de onmisbare tea. De Britse voedings- en drankensector hoopt op een flinke boost van de kroning van Koning Charles III die zaterdag met alle Britse ceremonieel plaatsvindt in Londen.

Straatfeestjes

Britse koninklijke evenementen worden traditioneel gevierd met een feestje voor de hele straat. Dat gebeurt tegenwoordig een stuk minder dan voorheen, toen vrijwel het hele land vol hing met vlaggetjesslingers en de feesttafels overal klaarstonden, maar ‘street parties’ zijn nog altijd wel populair. Britse gemeenten hebben vergunning afgegeven voor het afsluiten van 3.082 straten voor feestjes met een totale lengte van 420 kilometer. Twee op de drie worden gehouden op zondag, 10% op de vrije maandag – een ‘bank holiday’ – en de rest op de Kroningsdag zelf.

Barbecues

Daarnaast maken veel Britten van de gelegenheid gebruik om de ‘barbie’ aan te steken, terwijl ze op een vrije maandag graag naar de kust trekken waar de vis- of hamburgertenten dan weer goede zaken doen. “Met de koninklijke viering in het hele land, verwachten we een toename van de bestedingen aan voeding nu de hele natie gaat genieten van straatfeestjes”, roept een optimistisch landbouwschap AHDB dan ook. Retail manager Kim Heath: “Britten zijn gek op een party dus zelfs ad hoc-evenementen zoals de kroning van de Koning bieden een uitstekende gelegenheid om de verkopen van zowel rood vlees als zuivel een boost te geven.” Het schap herinnert graag aan het platina jubileum van Queen Elisabeth II in juni vorig jaar toen 853.000 kilo ofwel 50% meer aan hamburgers werd verkocht dan rond een normaal weekend. Aan saucijzenbroodjes, een vast ‘item’ voor een straatfeest, ging 30% meer over de toonbank terwijl in het zuivelvak 724.000 liter slagroom en 228.000 kilo kaas meer werd verkocht.

Lamsvlees

Het schap hoopt ook op een succes voor lamsvlees nu ‘geroosterde lamsrack met een Aziatische marinade’ op het officiële kroningsmenu prijkt. Hoofd marketing Carrie McDermid: “Een uitstekende keus voor een, eens in een generatie, viering met familie of vrienden. Niet alleen onderstreept dit gerecht de fantastische smaak en veelzijdigheid van Brits lamsvlees, maar het werpt ook de schijnwerper op de rol die Britse veehouders spelen in de duurzame productie van voeding.”

Meer productie

Britse voedingsbedrijven spelen over een breed front in op deze eenmalige kans. Zo heeft Pilgrim UK, de grootste varkensverwerker van het land, 20 miljoen cocktailworstjes en 2,5 miljoen Scots Eggs, een soort koude bitterbal rond een ei, geproduceerd, dat is 15% meer dan de gebruikelijke productie. Ook de machines voor ham en andere vleeswaren draaiden de laatste dagen op volle toeren. Directeur marktinzicht Kelly Eastwood: “We voeren de productie op om onze retailpartners te helpen aan de grote vraag naar snackproducten te voldoen.” Tientallen foodbedrijven komen met speciale coronation-versies, zoals van juspoeder, vla, cake en koekjes, pinda’s en zelfs doughnuts. Yilmaz Erceyes, marketing directeur van de grootste voedingsproducent Premier Foods, stelt in vakblad Foodmanufacture: “Britten zijn gek op eenmalige speciale-uitgaveproducten en -verpakkingen bij bijzondere gelegenheden. Gezien het succes tijdens het platina jubileum hebben we daar ook rond de kroning volop op ingespeeld.”

Snel delen

Afbeelding
Johan Oppewal

chef-redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin