Doorgaan naar artikel

Veel kans op vervalsing kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen worden vaak vervalst, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie.

Geüpdatet op:
Internationale politiek & beleid
Nieuws
Foto: Canva

Foto: Canva

Kruiden en specerijen worden vaak vervalst, blijkt uit onderzoek van de Europese Commissie.

In het onderzoek werden zes verschillende kruiden en specerijen onderzocht op echtheid door JRC (Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek), de wetenschappelijke dienst van de Europese Commissie. Door 10.000 analyses uit te voeren, blijkt dat smaakmakers makkelijk te vervalsen zijn door andere ingrediënten. Met 48% heeft vooral oregano veel kans op misleiding. In de geteste kruiden werd vaak olijfblad teruggevonden in plaats van oregano. Bij peper was 17% kans op vervalsing, komijn 14%, kurkuma 11% en saffraan 11%. Paprika-/chilipoeder slechts 6%. De meest voorkomende vervalsing kwam voort uit het gebruik van niet vermelde plantaardige materialen. In 2% van alle kruiden werden niet goedgekeurde kleurstoffen aangetroffen.

Eerder onderzoek

Dit is het eerste grote Europese onderzoek naar de echtheid van kruiden en specerijen, maar in 2014 kwam ook al naar voren dat deze categorie veel kans heeft op vervalsingen. In het onderzoek naar voedselvervalsingen, uitgevoerd door Wageningen UR, stonden kruiden en specerijen bovenaan de lijst. De Europese lidstaten importeerden 379.000 ton specerijen in 2019. Gember uit China werd het meeste geïmporteerd.

Snel delen

Alieke Hilhorst
Alieke Hilhorst

Redacteur

Misset Uitgeverij B.V. Auteursrecht voorbehouden

Algemene voorwaarden Privacy Cookies

Beheer
WP Admin