K+S: kaliumprijzen en wegenzout drukken resultaat

11-05-2020 | |
De omzet daalde door de kleinere wegenzoutafzet ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar met 14% naar € 1,1 miljard. Foto: ANP
De omzet daalde door de kleinere wegenzoutafzet ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar met 14% naar € 1,1 miljard. Foto: ANP

Kali- en zoutmijnbouwer K+S had in het eerste kwartaal nog steeds te kampen met lage(re) verkoopprijzen voor kaliummestproducten. Ook de zachte winter en de als gevolg daarvan geringere afzet van wegenzout speelde het Duitse concern parten.

De coronamaatregelen hadden daarentegen geen wezenlijke invloed op de activiteiten. De productie bleef op bijna alle locaties overeind, evenals de distributie, aldus het bedrijf bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

Kleinere wegenzoutafzet voor K+S

De omzet daalde door de kleinere wegenzoutafzet ten opzichte van het eerste kwartaal van vorig jaar met 14% naar € 1,1 miljard. Het operationele resultaat voor belastingen, rente en afschrijvingen (ebitda) daalde met € 69 miljoen naar € 201 miljoen. Voor 2020 als geheel luidt de ebitda-prognose € 500 miljoen tot € 620 miljoen tegen € 640 in 2019.

K+S gaat uit van een bodemvorming van de kaliumchlorideprijzen als uitvloeisel van een akkoord van de grote producenten met Chinese afnemers. Dit akkoord kwam door de coronacrisis echter pas eind april tot stand en bovendien met een lager prijsniveau dan verwacht.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur
Meer over

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.