K+S komt goed weg ondanks beperking kaliproductie

14-11-2019 | |
Foto: ANP - Foto: "Thomas Lohnes"
Foto: ANP

Kalimijnbouwer K+S schroeft de productie dit jaar verder terug.

In september werd al aangekondigd dat 300.000 ton minder wordt geproduceerd. Bij de cijfers van het derde kwartaal die donderdag 14 november werden gepresenteerd, liet het Duitse concern weten dat in totaal 500.000 ton minder wordt geproduceerd.

Die verdere krimp van de productie is een uitvloeisel van de kali-importstop die China in september heeft ingesteld. Ook andere kaliproducenten doen volgens K+S mee met de beperking van de productie.

Goede cijfers derde kwartaal

Het derde kwartaal verliep desondanks goed en ook voor 2019 als geheel verwacht het bedrijf betere cijfers dan vorig jaar, ondanks de zwakke kalimarkt.

Het landbouwsegment zorgde in het derde kwartaal voor 14% grotere omzet. Dit komt door hogere prijzen, positieve valuta-effecten en een groter afzetvolume dan vorig jaar.

Het operationele resultaat voor belasting, afschrijvingen en kredietkosten (ebitda) pluste fors en kwam in dit segment op € 46 miljoen. Vorig jaar boekte het Duitse concern, dat ook zoutmijnen exploreert, hier nog een min van € 8 miljoen. De totale concernomzet nam in het derde kwartaal met 8% toe naar € 905 miljoen. Het ebitda-resultaat werd ruimschoots verdubbeld naar € 81 miljoen (vorig jaar € 36 miljoen).

Vrij beschikbaar bedrag in kas flink verbeterd

De gunstige gang van zaken zorgde tevens voor een aanzienlijke verbetering van de vrije kasstroom. In de eerste negen maanden becijfert K+S het vrij beschikbare bedrag in kas op € 204 miljoen, tegen min € 60 miljoen in dezelfde periode van vorig jaar.

Verseput
Wim Verseput Freelance redacteur
Meer over


Beheer