Doorgaan naar artikel

Kuikenhouders vertrouwen op prijsherstel

Foto: Ruud Ploeg premium

Foto: Ruud Ploeg

De kuikenmarkt hobbelt door. De situatie is niet anders dan afgelopen weken.

Hoewel het aanbod in korte weken al snel genoeg is. Een storing in een slachterij of andere hobbels zijn dan lastiger in te lopen. Ook externe invloeden, zoals NVWA die de bandsnelheid in een Limburgse slachterij verlaagt, helpen dan niet. De slacht is gepland op de oorspronkelijke verwerkingscapaciteit, waardoor kuikens overblijven.

Toch blijft niemand met kip zitten en lukt het volgens de handel nog steeds om alle dieren geplaatst te krijgen. Er is vraag naar kip en het aanbod dat er is vindt zijn weg. Daarmee is de markt in evenwicht en blijft de Barneveldse notering voor vrije kuikens ook volgende week staan op € 1,19 tot € 1,21 per kilo levend gewicht. Ook in het Belgische Deinze is het prijsbeeld vlak. Die notering blijft deze week staan op € 1,27 tot € 1,29 per kilo.

Binnen concepten wordt dezer dagen een volgende stap gezet; nu Aldi en Lidl per 1 juni ook conceptkip in de schappen leggen, worden daar dezer dagen ook de eerste kuikens voor geslacht. Maar ook de verkoop van reguliere kip loopt redelijk goed door.

Des te opvallender is het dat, in een periode waarin de vrije prijs vlak blijft omdat de omstandigheden niet wijzigen, een aantal slachterijen hun contractprijzen wel verlagen. Deze week zakt de VCN daardoor met een halve cent naar € 1,125 per kilo.

Een mogelijke verklaring is dat slachterijen een groter deel van de koek willen om de gestegen loonkosten te dekken. De salarissen in slachterijen stegen in april met 8%. Daarbij zijn de marges op de boer momenteel beter dan die voor slachterijen. Ook de feestdagen en angst voor vogelgriep worden als mogelijke oorzaak genoemd.

Vleeskuikenhouders raken er niet van in paniek. Na een lange periode van een slepend voorjaar lijkt het mooie weer er nu echt aan te komen. Dan komt de barbecue weer voor de dag en stijgt de vraag naar kip. De verwachting is dat de markt die impuls gaat merken. Daardoor zal de kleine min van deze week zo weer terug zijn en er zit wellicht zelfs nog wel een plusje in, zo klinkt het vertrouwensvol.

Prognose: prijshoudend.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Beheer
WP Admin