Kuikenmarkt blijft vriendelijk met meer vraag en stijgende prijzen

18-08 | |
Vleeskuikens in de stal. Er is onverwacht veel vraag naar levende kuikens. - Foto: Herbert Wiggerman
Vleeskuikens in de stal. Er is onverwacht veel vraag naar levende kuikens. - Foto: Herbert Wiggerman

De vrije-kuikenprijs pluste woensdag met vier cent naar € 1,19 tot € 1,217 per kilo levend gewicht.

De kuikenmarkt was deze week opnieuw vriendelijk, zelfs nog iets vriendelijker dan vorige week. Er is onverwacht meer vraag naar geslacht product en daarmee is er ook veel vraag naar levende kuikens, zowel in Nederland als in België. Vandaar dat kuikenprijzen deze week omhoog sprongen: de vrije-kuikenprijs pluste woensdag met vier cent naar € 1,19 tot € 1,217 per kilo levend gewicht.

Een uitzonderlijke prijssprong, die zich zelden voordoet, zeker in de zomer niet (vorig jaar daalde de vrije-kuikenprijs in deze weken). De Belgische Deinze-notering voor vrije kuikens ging voor de tweede week met twee cent omhoog naar € 1,23 tot € 1,23 per kilo.

De Belgische contractnotering ABC-prijs ging mee met deze ontwikkeling en ging weer met één cent omhoog op € 1,24 per kilo. De VCN noteerde voor deze week een halve cent hoger op € 1,1175. En het zal niet verbazen als dat deze week weer gebeurt.

Meer vraag dan voorzien

Slachterijen hadden strak gepland voor van de zomer, ook wegens personeelskrapte. Dat er wat meer vraag is naar het geslachte product komt mogelijk doordat er meer mensen hun vakantie in Nederland doorbrengen dan eerder was ingeschat. Daardoor was meer vraag dan voorzien, nog versterkt door nog wat extra kipconsumptie door het warme weer.

Aan de aanbodkant remt het warme weer juist de groei waardoor er minder kilo’s aan de slachterij komen. In combinatie met een geringere dan ingeschatte aanvoer van kip uit Oost-Europa leidt dat ertoe dat vraag en aanbod niet in de pas lopen en de prijzen voor slachtrijpe vleeskuikens oplopen.

Inkopers voorzichtig

Slachterijen hebben de indruk dat vleesverwerkers, groot- en tussenhandels wat voorzichtiger inkopen, dat ze minder buffers aanhouden en ‘wat korter op de bal spelen’. Samenhangend met hun kredietwaardigheid en liquiditeit in combinatie met de hogere inkoopprijs van kippenvlees. De vraag ernaar verloopt daardoor wat meer schoksgewijs.

Prognose: licht stijgend

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer