Kuikenmarkt heeft wankel evenwicht

Foto: Reina de Vries
Foto: Reina de Vries

Het is niet de 99% van de handel die de markt laat opleven of afglijden, het is die laatste ene procent die de prijs opdrijft als er tekort is of in verval brengt als dit over is.

En dat het evenwicht op de kuikenmarkt erg wankel is in coronatijd, komt deze week duidelijk naar voren. Een slachterij die is stilgezet op last van de NVWA en trager opstart dan verwacht en een Belgische slachterij die kampt met capaciteitsverlies door corona onder zijn personeel, zijn al voldoende om de markt uit balans te brengen. Het zijn niet de grootste slachterijen, maar toch geeft het feit dat hun capaciteit en afzetstromen niet benut kunnen worden voldoende werveling in de markt om een overschot aan levende kip te veroorzaken. Het is niet dat de handel niet loopt, maar wel stroever.

Vleesverkopen lopen door

De vleesverkopen lopen door op het bestaande niveau. Er wordt verlangend uitgekeken naar het moment dat de coronamaatregelen versoepeld worden en de horeca weer aan de slag kan. Maar met een opleving van het virus over de hele wereld, en voortzetten van beperkingen in heel Europa, lijkt dat moment nog niet nabij.

Toenemend aanbod

Dat het moment van versoepelingen er nu zou zijn, daar was wel op gerekend. Bij Nederlandse slachterijen, maar zeker ook in België, waar de stalbezetting is opgeschroefd omdat er weer mag worden uitgeladen. Een deel van die kuikens is nog niet ondergebracht bij slachterijen. Slachterijen verwachten daardoor dat het aanbod toeneemt de komende weken.

Druk op kuikenmarkt

Dat geeft druk op de kuikenmarkt. De Belgische notering voor vrije kuikens in Deinze daalt deze week € 0,02 en komt daarmee op € 0,85 tot € 0,87 per kilo. De Barneveldse notering voor kuikens die komende week geleverd worden, buitelt zelfs € 0,05 omlaag naar € 0,78 tot € 0,80 per kilo levend gewicht. Door niet aan te pappen maar een flinke stap te zetten, hoopt de noteringscommissie de prijs op een niveau gebracht te hebben dat handhaafbaar is. Of dat ook zo uitpakt zal volgende week blijken.

Contractnoteringen

Contractnoteringen zijn er om het effect van dit soort marktinvloeden te nivelleren. En slachterijen weten maar al te goed dat pluimveehouders worstelen met hoge voerkosten. Om te zorgen dat er ook over tien weken voldoende kuikens zijn, houden slachterijen hun contractprijzen in de benen.

Prognose: prijsdruk.

Meer prijzen en noteringen bekijken? Via Foodagribusiness.nl/markt heb je toegang tot de grootste prijzendatabase van Nederland. Krijg inzicht in meer dan 1.100 actuele marktprijzen van producten uit agrarische sectoren, aandelenkoersen en bedrijfsmiddelen als kunstmest, energie en grond.

Keuper
Jacco Keuper Redacteur

2/3 artikelen over | Registreer om meer artikelen te lezen.