Kuikenmarkt herstelt door beperkt aanbod

13-02-2020 | |
Foto: Reina de Vries
Foto: Reina de Vries

Net als andere jaren is week 7 een week met beperkt aanbod.

Kuikens die nu worden geleverd zijn rond kerst opgelegd. Door de feestdagen is dat aantal lager dan gebruikelijk. Maar na maanden van prijsdruk was eigenlijk heel december de stemming bedrukt. Stallen bleven leeg voor onderhoud of om salmonella de baas te worden. Het aanbod is daardoor al enkele weken beperkt en dat zorgt voor marktherstel. Doordat er geen overaanbod is, staan slachterijen op de vleesmarkt sterker en kunnen ze hogere prijzen bedingen. En nu Oekraïne geen kip mag exporteren naar de EU als gevolg van vogelgriepuitbraken in dat land, wordt dat effect nog verder versterkt.

Positieve stemming

Het zorgt voor een positieve stemming op de kuikenmarkt. De noteringen van vrije kuikens gaan net als vorige week met € 0,02 per kilo omhoog. Voor alle gewichtsklassen staat de teller daarmee op € 0,90 tot € 0,92 per kilo. In Deinze stijgt de notering van vrije kuikens eveneens met € 0,02. De Belgische notering komt daarmee op € 0,87 tot € 0,89 per kilo.

Contractprijzen in de lift

Ook enkele contractprijzen zitten in de lift. Esbro (€ 0,825), Remkes (€ 0,885) en Jan van Ee (€ 0,80) verhogen hun noteringen met een cent. Ook de ABC-prijs boekt een +1 en komt op € 0,85 per kilo. Frisia/CFG blijft onveranderd op respectievelijk € 0,795 en € 0,81 per kilo.

Niveau vorig jaar nog niet gehaald

Hoewel de contractprijzen al weken stijgen, komen ze nog niet in de buurt van het niveau van vorig jaar. Deze week plust de VCN opnieuw een kwart cent en komt daarmee op het ronde getal van € 0,75 per kilo. In het huidige tempo zou de VCN nog drie maanden door moeten stijgen om het niveau te halen dat de contractnotering vorig jaar om deze tijd had; € 0,78 per kilo.

Stijgende kosten

Pluimveehouders zijn dan ook blij met de huidige positieve lijn, maar hopen dat die ook nog een tijdje doorzet. Ze wijzen daarbij op stijgende kosten voor personeel, energie en voer. Een pluimveehouder verwoordt het als volgt: ‘Het enige dat daalt is de rente en juist die is vaak vastgezet als boeren geld lenen.’

Terugkeer Oekraïne

Of er ook volgende week weer een plusje in zit, zal moeten blijken. Het inlandse aanbod is ook dan nog niet groot. Maar of dat voldoende is, hangt ook af van het al dan niet terugkeren van Oekraïne op de EU-markt en het vrij blijven van vogelgriep. Daarnaast uiten slachterijen wat zorgen over de prijsontwikkeling van de filet. Ondanks het beperkte aanbod lukt het niet om de filet voor hogere prijzen in de markt te zetten. Stabilisatie van de kuikenprijzen is daarmee net zo kansrijk als een verdere stijging.

Prognose: stabiel tot licht stijgend

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Keuper
Jacco Keuper Redacteur
Meer over


Beheer