Kuikenmarkt iets vriendelijker

11-08 | |
Foto: Hans Prinsen
Foto: Hans Prinsen

De kuikenmarkt was deze week iets vriendelijker. Het geslachte product loopt wat makkelijker weg dan vorige week en dat heeft direct zijn weerslag op de vraag naar levende kuikens.

Vandaar dat de vrijekuikenprijs woensdag 10 augustus 2 cent pluste naar € 1,15 tot € 1,17 per kilo levend gewicht. Ook de Belgische Deinze notering voor vrije kuikens liet een plus van 2 cent zien naar € 1,23 tot € 1,23 per kilo.

De Belgische contractnotering ABC-prijs ging mee met deze ontwikkeling en kwam met 1 cent erbij op € 1,23 per kilo. De VCN noteerde voor deze week onveranderd op € 1,1125, maar dat kan ook zo maar een cent minder worden.

Meer vraag

Dat er wat meer vraag is naar het geslachte product komt wellicht omdat meer mensen hun vakantie in Nederland doorbrengen dan eerder was voorzien en ingeschat. Het mooie weer speelt ook mee. Meer mensen ‘eten een hapje in de tuin’ en leggen ‘een extra stukje kip boven het vuur’.

Fragiel evenwicht

Slachterijen hebben in hun planningen al weken geleden rekening gehouden met een bepaalde afzet en daar met inleg van broedeieren en opzet van kuikens. Als het aanbod dan iets minder is met lichtere kuikens door het hete weer, dan blijkt het evenwicht tussen vraag en aanbod dus te zijn of zelfs fragiel.

Aanbod levende kuikens

Dat het in de nachten nog aardig afkoelt, is gunstig aan de aanbodkant. Het aanbod van levende kuikens is kleiner dan de vraag. Vraag naar kuikens zou er ook zijn vanuit België, omdat daar de vraag naar geslacht product wat groter is dan was ingeschat.

Wegblijven van bulkmarkt

Dat de kuikens nu wat lichter zijn, komt slachterijen overigens niet slecht uit. Met die lichtere kuikens kunnen ze beter uit de voeten dan met de zware. Die zijn meer voor de bulkmarkt, waar sommigen van willen wegblijven.

Prognose: prijshoudend tot licht stijgend

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Bijleveld
Hans Bijleveld Redacteur Pluimveehouderij
Meer over


Beheer