Doorgaan naar artikel

Kuikenmarkt in balans

Foto: Canva premium

Foto: Canva

Na de wisselende reacties vorige week op de prijssetting van de vrije kuikens is het stof inmiddels neergedaald.

De spotmarkt is in evenwicht; zo luidt het algemeen geaccepteerde oordeel. De Barneveldse notering van vrije kuikens blijft volgende week staan op de € 1,13 tot € 1,15 per kilo levend gewicht die deze week ook geldt.

De spotmarktprijs steeg afgelopen weken twee keer doordat de aanvoer wat aan de krappe kant is. Niet alleen consumenten, ook pluimveehouders gaan in de zomer op vakantie. Sommigen kiezen daarom bewust voor een wat langere leegstand. De gaten in de productie die dat teweeg brengt, komen nu naar voren. Slachters krijgen daardoor de planning net aan rond. Ze reageren daar verschillend op. De ene is er blij mee, omdat dan ook de druk aan de afzetkant vermindert. Een andere stelt dat lege haken ook geld kosten omdat er personeel staat dat wel een extra wagen kip had kunnen slachten. En dat klanten verliezen omdat een ander wel kan leveren al helemaal duur is. Die laatste slachter zal zich daarom inspannen om de lijn toch vol te krijgen.

Nét dat beetje extra kooplust zorgde ervoor dat de prijs van vrije kuikens van onder de contractprijs is gestegen tot net erboven.

Insiders verwachten weinig verandering komende weken. Toch zijn slachters niet zorgeloos over de ontwikkelingen op de middellange termijn. De markt van het geslachte product staat nog altijd onder druk. Zeker bij de filet, maar ook de bouten zijn er niet vrij van. Aan de andere kant nadert het einde van de vakantieperiode. Dan komt de consumptie weer in zijn normale doen en starten ook vleesverwerkers weer op.

De markt is in balans: wie kippen nodig heeft, kan ze vinden en wie dieren kwijt moet, vindt er een koper voor. Het is een lijn die de Belgische ABC-prijs al aangeeft: die noteert volgende week voor de vierde week op rij € 1,19 per kilo. De VCN verloor deze week nog wel € 0,0025, maar de kans dat die daling wegebt is zeker aanwezig.

Prognose: stabiele prijs.

Meer prijsinformatie over vleeskuikens vind je op FoodAgribusiness.nl/markt

Lees meer over

Snel delen

Afbeelding
Jacco Keuper

Redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin